Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Za buduće pomorce

Simulator Transas vrijedan gotovo 3 milijuna kuna za potrebe obrazovanja

simulator Transas
Foto: Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru
Osim nastave za studente i polaznike tečajeva oprema se može koristiti za znanstvena i stručna istraživanja, maritimne studije, rekonstrukciju pomorskih nesreća, dijagnostiku kvarova i slično

Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru u utorak će predstaviti novi nautički i brodostrojarski Transas simulator vrijedan gotovo 3 milijuna kuna kojim će se osigurati izvođenje nastave za buduće časnike palube i stroja uz korištenje najsuvremenijih nastavnih pomagala i metoda. Transas simulator omogućit će studentima nautike i brodostrojarstva, kao i polaznicima tečajeva za pomorce, stjecanje potrebnih kompetencija u skladu sa zahtjevima nadležnih međunarodnih i hrvatskih institucija.

Simulator se sastoji od potpuno integriranog zapovjedničkog mosta i kontrolne prostorije strojarnice, dva moderna kabineta opremljena simulatorima za rukovanje operacijama ukrcaja i iskrcaja tereta na tankerima za prijevoz sirove nafte i tankerima za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, nautičkim simulatorima s globalnim sustavom za uzbunjivanje, traganje i spašavanje i komunikaciju između brodova i obalnih stanica (GMDSS sustav) te brodostrojarskim simulatorima s dizelskomotornim, parnoturbinskim i dizelsko-električnim postrojenjem za pogon broda.

Također, simulator raspolaže s velikim brojem modela brodova, plovnih područja i luka te ostalim pripadajućim upravljačkim i strojnim sustavima koji omogućuju individualne ili sinkronizirane simulacije svih realnih uvjeta na zapovjedničkom mostu, kontrolnoj prostoriji tereta te strojarnici broda. Budući da se svaki od postojećih modela može nadograđivati ili po potrebi zamijeniti, osim nastave za studente i polaznike tečajeva oprema se može koristiti za znanstvena i stručna istraživanja, maritimne studije, rekonstrukciju pomorskih nesreća, dijagnostiku kvarova, itd.

Prisutnima će se prilikom predstavljanja u 11 sati obratiti rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, te pročelnik Pomorskog odjela izv. prof. dr. sc. Toni Bielić, Capt. u svečanoj dvorani Sveučilišta (Obala kralja Petra Krešimira IV) nakon čega će svi prisutni moći razgledati novi simulator smješten u susjednoj zgradi, priopćeno je na stranicama Sveučilišta u Zadru