Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
POTKRAJ RUJNA NASTAVLJA SE OBNOVA

Sinagoga postaje važan kulturni centar

Sinagoga u središtu Koprivnice
Foto: Robert Mihaljević
Svečanost je potkraj studenoga u Koprivnici uveličao izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor. Naglasio je kako je kulturna namjena sinagoge najbolji zalog za očuvanje sjećanja na vrijednu židovsku zajednicu u Koprivnici.

Potkraj rujna nastavlja se obnova koprivničke sinagoge koja je nedavno postala Kulturni centar “Prim. dr. Krešimir Švarc”. Obnova se pod budnim okom konzervatora provodi u etapama, a nedavno su dovršeni radovi na podu i pozornici koja je namijenjena kulturnim događajima.

Nakon rekonstrukcije zgrada Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, površine 4205,37 metara četvornih i sagrađena 1970. godine, prešla je iz energetskog razreda E u B Novo ruho Do konca 2020., energetski će biti obnovljene ukupno 54 javne zgrade

Obnovu židovske sinagoge u samome središtu grada podupire Ministarstvo kulture. Tako će biti i ovaj put – za saniranje stropne i zidne obloge glavnogprostora za okupljanje vrijedno oko 267.000 kuna Ministarstvo će izdvojiti 100.000 kuna. Planirani početak radova je kraj rujna, a rok za dovršetak je kraj studenog ove godine, otkrivaju u gradskoj upravi.

U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za obnovu elektroinstalacija koja će se izvesti prije unutarnje vapnene žbuke. Stižu i nova rasvjetna tijela, navode u gradskoj upravi. Koprivnička sinagoga, jedna od rijetkih očuvanih u Hrvatskoj, postala je lani u studenome zaštićeno kulturno dobro RH. Ploču s tom oznakom Ministarstva kulture otkrili su predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i predstavnica Židovske općine Koprivnice dr. Sanja Švarc Janjanin.

Radovi u međimurskim osnovnim i srednjim školama Energetska obnova Graditeljske škole stajat će 7,9 milijuna kuna

Upriličeno je i svečano otvorenje sinagoge koja se otad zove Kulturni centar “Prim. dr. Krešimir Švarc” po poznatom liječniku, humanistu i publicistu. Riječ je o ocu dr. Sanje Švarc Janjanin i Podravkina menadžera Davora Švarca.

Svečanost je potkraj studenoga u Koprivnici uveličao izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor. Naglasio je kako je kulturna namjena sinagoge najbolji zalog za očuvanje sjećanja na vrijednu židovsku zajednicu u Koprivnici.