Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Radovi u međimurskim osnovnim i srednjim školama

Energetska obnova Graditeljske škole stajat će 7,9 milijuna kuna

Foto: Međimurska županija
U pripremi je uređenje vanjskih sportskih terena za što kvalitetnije izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu

Iako je nastavna godina završila prije više od mjesec i pol, a učenici uživaju na ljetnom odmoru, u školama u Međimurskoj županiji i dalje je živo. U tijeku je obnova osnovnih i srednjih škola, a osim energetske obnove koja se provodi na zgradama osnovnih škola u Donjoj Dubravi, Hodošanu, Draškovcu i Goričanu, u tijeku je i energetska obnova zgrade Graditeljske škole u Čakovcu.

Nova prilika za razvoj gospodarstva i turističke sadržaje Čvorište u Goričanu dobilo uporabnu dozvolu

Ušteda energije

U školi sa 600-tinjak učenika koji se školuju u građevinskim, umjetničkim i grafičkim zanimanjima te u sektoru šumarstva, osobnih usluga i strojarstva, obavljaju se potrebni građevinski radovi zahvaljujući kojima će se postići ukupna godišnja ušteda energije potrebne za grijanje od čak 55 posto. Župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak obišli su radove započete krajem travnja.

Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvan primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a jedna od posebnosti bit će i slamnati krov Matulov grunt u Frkanovcu vrijedan 1,4 milijuna kuna Centar za istraživanje dviju najugroženijih vrsta leptira u Europi

Projekt vrijedan 7,9 milijuna kuna obuhvaća rekonstrukciju vanjske ovojnice i kotlovnice, kao i zamjenu postojeće rasvjete LED rasvjetom u svim učionicama i kabinetima. Nakon što je potpuno obnovljena zgrada Učeničkog doma Graditeljske škole i školske radionice koje dijele Graditeljska i Tehnička škola Čakovec, u pripremi je i obnova kuhinje Učeničkog doma, čime će se zaokružiti ulaganje u ovu obrazovnu ustanovu.

Uz to, u pripremi je uređenje vanjskih sportskih terena za što kvalitetnije izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, najavljuju u Županiji. Od završenih ulaganja u srednjim školama podsjećaju na sanaciju hangara i opremanje prostora za nabavu poljoprivredne skupine predmeta Gospodarske škole Čakovec, kupljena je nekretnina za potrebe dogradnje školske zgrade Srednje škole Prelog, a u tijeku su pripremni radovi za Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec. Ulaganja ne nedostaje ni u osnovnim školama, rečeno je tijekom obilaska.

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna Obnavlja se jedan od posljednjih očuvanih "wasserburgova"

Spremne za doček učenika

Traje sanacija parketa u učionicama i školskoj sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, u OŠ Sveti Martin na Muri rekonstruirat će se školska kuhinja, a u osnovnim školama u Hodošanu, Macincu, Orehovici, Štrigovi, Vratišincu, Kotoribi, Strahonincu i Podturnu bit će odrađene manje intervencije i sanacije. Redovito održavanje i radovi manjeg opsega odvijaju se u svim osnovnim i srednjim školama u Međimurskoj županiji, kako bi bile spremne za doček učenika u rujnu.