Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Matulov grunt u Frkanovcu vrijedan 1,4 milijuna kuna

Centar za istraživanje dviju najugroženijih vrsta leptira u Europi

Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvan primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a jedna od posebnosti bit će i slamnati krov
Foto: Međimurska županija
Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvan primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a jedna od posebnosti bit će i slamnati krov.

U Međimurju, na lokalitetu Bedekovićeve grabe, žive dvije vrste najugroženijih europskih danjih leptira, zbog čega je to područje i proglašeno spomenikom prirode. Veliki i zagasiti livadni plavac, osim na vlažnim livadama u Koprivničko-križevačkoj županiji obitavaju i u Međimurju, gdje se redovitom košnjom trave za sijeno i otavu čuva bioraznolikost. Nizinske košanice s biljkom velikom ili ljekovitom krvarom staništa su tih kukaca kojima prijeti izumiranje ako se livade pretvore u oranice ili građevinsko zemljište.

Vodeći u kozarstvu osmislili novi projekt Stvara se novi brend i županijska marka - Međimurska jaretina

Stari naziv za leptira

Među brojnim turističkim sadržajima koje nudi Međimurje uskoro će se naći i Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu namijenjen istraživanju, edukaciji i interpretaciji staništa biljnih i životinjskih vrsta. Matul je stari naziv za leptira. Projekt Matulov grunt vrijedan 1,4 milijuna kuna nadopunjavat će ponudu nedavno otvorenog Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu i eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze Svetomartinska Mura.

Svi zajedno dio su većeg projekta vrijednog 12 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Međimurska županija, REDEA, Javna ustanove za očuvanje prirode Međimurska priroda, Turistička zajednica MŽ i Općina Sveti Martin na Muri zajedno rade na jačanju svijesti o važnosti i posebnostima prirodnih vrijednosti Međimurja.

Počast nematerijalnoj baštini na UNESCO-ovu popisu Jedinstvena glazbena klupa s 10 poznatih međimurskih popevki

– Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvan primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a nalaze se u središtu ekološke mreže Međimurje Natura 2000, područja koje je pod zaštitom Europske unije u kojem žive dvije od sedam najugroženijih vrsta leptira u Europi, veliki livadni plavac i zagasiti livadni plavac.

Rekonstrukcijom i uređenjem prostora zaživjet će centar interpretacije i edukacije o leptiru plavcu i važnim staništima biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na livadama gornjeg Međimurja – kažu u Međimurskoj županiji. Uz građevinske i zanatske radove, postavit će se i multimedijalni sadržaji o leptirima. Te dvije vrste nalaze se na IUCN-ovom popisuugroženih životinja svijeta, na Europskoj crvenoj listi ugroženih danjih leptira i na Crvenom popisu danjih leptira Hrvatske, u kategoriji kritično ugrožene vrste kojoj prijeti izuzetno visoki rizik od izumiranja u prirodi.

Spoj tradicije i modernog

– Glavni objekt bit će u funkciji prostora za istraživače, a služit će i kao prostor za stalni likovni postav o leptiru plavcu i području ekološke mreže u Međimurju. Uz glavni objekt kuće, u popratnom gospodarskom objektu nalazit će se prostor za prirodoslovna predavanja i radionice, a s obzirom na postojeću građu u objektu koja se sastoji od stare preše iz 1840.godine, starinskog namještaja i alata, služit će ujedno i za prikaz suživota čovjeka i prirode – najavljuju.

Planiraju otvoriti Svjetski centar pušipela u Štrigovi Nova turistička atrakcija u Međimurju

Bit će to spoj tradicije i modernoga. Glavni objekt kuće star više od stotinu godina, na kojem se nalazi stari tradicionalni krov od slame, bit će povezan s popratnim objektom staklenim kubusom koji će predstavljati dodatni izložbeno-radioničarski prostor. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Matulova grunta završit će i prije planiranog roka. Umjesto u studenome, prostor će biti dovršen tijekom rujna. U tijeku su završni infrastrukturni radovi, nakon čega počinje unutarnje uređenje i opremanje, a otvorenje je planirano na jesen.