Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Počast nematerijalnoj baštini na UNESCO-ovu popisu

Jedinstvena glazbena klupa s 10 poznatih međimurskih popevki

Foto: Međimurska županija
Klupa od granita i metala ispred zgrade Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, koji je surađivao s Maticom hrvatskom i Međimurskom županijom

U Čakovcu je postavljena glazbena klupa "Popevka" posvećena međimurskoj popevki uvrštenoj na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Klupa od granita i metala ispred zgrade odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu nastala je zahvaljujući suradnji odsjeka Učiteljskog fakulteta, ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Međimurske županije, na inicijativu pročelnika doc. dr. sc. Gorana Lapata i prodekanice odsjeka prof. dr. sc. Blaženke Filipan-Žignić.

Dogovorena digitalizacija, još jedan korak dalje u transparentnosti rada Prva županija koja će omogućiti uvid u trošenje novca iz proračuna

– Kao obrazovna ustanova u kojoj se školuju budući učitelji i odgojitelji želimo trajno pridonijeti podizanju svijesti o važnosti glazbene tradicije, međimurske popevke kako za naše malo Međimurje, tako i za čitavu Hrvatsku, ali i šire – rekla je prodekanica Filipan-Žignić.

Župan Matija Posavec rekao da su, unatoč svim izazovima pred međimurskim narodom u prošlosti i danas, uspjeli sačuvati ono najvažnije, a to je povijest i identitet.

– Ovaj projekt najbolji je primjer kako se sa srcem i ljubavlju prema svome Međimurju čuva kulturna baština – rekao je Posavec.

Nova prilika za razvoj gospodarstva i turističke sadržaje Čvorište u Goričanu dobilo uporabnu dozvolu

Klupu je dizajnirao mladi umjetnik i predavač na Učiteljskom fakultetu Andrija Večenaj. Pritiskom na tipku može se poslušati deset međimurskih popevki koje je odabrao prof. Branimir Magdalenić, a kreirana je i internetska stranica https://klupapopevka.ufzg.hr/ na kojoj je i deset audiozapisa s izvedbama međimurskih popevki. UNESCO je popevku na svoj popis uvrstio 28. studenoga 2018.