Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Dogovorena digitalizacija, još jedan korak dalje u transparentnosti rada

Prva županija koja će omogućiti uvid u trošenje novca iz proračuna

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Naš je sustav uspješno implementiran u Bjelovaru, Svetoj Nedelji, Vodnjanu, Rovinju, Sisku i Vrbovcu, no ovo je poseban izazov na koji smo spremni i kojem se veselimo, rekao je direktor Fortis Labora Lorenzo Gašparić

Međimurska županija postat će prva županija u Hrvatskoj koja će provesti potpunu digitalizaciju i svojim građanima omogućiti uvid u korištenje proračunskih sredstava za natječaje u kulturi, poljoprivredi, sportu, vatrogastvu i civilnom društvu. Time su, kako je naveo župan Matija Posavec, koji je potpisao ugovor s tvrtkom Fortis Labor iz Zagreba, postavljeni temelji potpune transparentnosti u radu Međimurske županije.

Nove turističke atrakcije u Međimurju dobile potporu iz fondova EU Kućice uz jezero, vidikovac na Mađerkinu bregu, spomen-dom rudarima i novi park u Čakovcu

Učinkovita javna uprava

Istovremeno, svim udrugama koje su korisnici javnih sredstava omogućit će se jednostavnije, brže i efikasnije pravdanje troškova za koje su im dodijeljena sredstva iz županijskog proračuna. Koristit će se aplikacija SOM system koju je zagrebačka start-up tvrtka razvila sredstvima fondova EU, a omogućuje županiji i udrugama da s nekoliko klikova vode kompletan operativni dio procesa.

– Posljednjih mjeseci radimo na dodatnom iskoraku u transparentnost kroz cjelovitu digitalizaciju. Ovim projektom dižemo transparentnost na još višu razinu i građanima jamčimo potpuni uvid u trošenje proračunskih sredstava dodijeljenih udrugama putem javnih poziva i natječaja. Želimo biti efikasna, brza i učinkovita javna uprava te županija bez nepotrebne papirologije, a istodobno želimo omogućiti da u svakom trenutku znamo koliko je sredstva kojoj kulturnoj udruzi, sportskom klubu ili vatrogasnoj zajednici namijenjeno, koliko isplaćeno te koja su sredstva opravdana – rekao je Posavec.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić istaknuo je da mu je drago što je nakon nekoliko gradova krenula implementacija sustava i u županijama.

Nova prilika za razvoj gospodarstva i turističke sadržaje Čvorište u Goričanu dobilo uporabnu dozvolu

– Naš sustav je uspješno implementiran u Bjelovaru, Svetoj Nedelji, Vodnjanu, Rovinju, Sisku i Vrbovcu, no ovo je poseban izazov na koji smo spremni i kojem se veselimo. Povratne informacije pokazuju da se vrlo brzo nakon implementacije ovog sustava povećava efikasnost udruga u tim sredinama. Naš cilj je i dalje razvijati ovaj sustav na temelju povratnih informacija s terena, a sigurno je da ćemo sljedeće, 2021. godine razviti i sustav digitalnih natječaja, za čime je potrebu izrazio i župan Posavec. Ovo je rješenje razvijeno u potpunosti u Hrvatskoj – rekao je Gašparić.

U realnom vremenu

U realnom vremenu vidjet će se način trošenja sredstava dodijeljenih udrugama, a aplikacija ima i brojne dodatke kojima olakšava redovan rad udruga, digitalizira, a time ubrzava i olakšava poslovanje, evidenciju članstva i članarine. Župan Posavec zaključio je da je i ovo dokaz da se ideja cjelovite digitalizacije može na vrlo jednostavan i brz način uvesti u čitavu javnu upravu.

Edukacijski centar ZEU Za projekt rada s bivšim osuđenicima interesiraju se čak i Finci

– Međimurci su poznati kao tihi i radišni ljudi. I dok drugi naveliko pričaju o digitalizaciji, u Međimurju se digitalizacija već događa i uspješno provodi. Sve navedeno je dokaz kako nema potrebe izmišljati razne sustave, već prihvatiti ovakva odlična rješenja koja su rezultat rada i pameti mladih, domaćih ljudi te iskoristiti potencijale koji već postoje, a koji su zamijećeni i na europskoj razini. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge hrvatske županije – zaključio je međimurski župan Matija Posavec.