Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nove turističke atrakcije u Međimurju dobile potporu iz fondova EU

Kućice uz jezero, vidikovac na Mađerkinu bregu, spomen-dom rudarima i novi park u Čakovcu

1/4
Foto: Projekti EU
Međimurju je odobreno 15 projekata vrijednih više od 60 mil. kuna. U odnosu na druge županije, ostvarilo je najveću prolaznost

Gradovima i općinama u Međimurskoj županiji odobreno je nekoliko projekata koji će znatno obogatiti turističku ponudu najmanje i najsjevernije hrvatske županije. Svi su projekti osmišljeni u suradnji s partnerima iz susjedne Mađarske.

Planiraju otvoriti Svjetski centar pušipela u Štrigovi Nova turistička atrakcija u Međimurju

60 drvenih nadstrešnica

Foto: Projekti EU

Gradu Prelogu je u partnerstvu s mađarskom općinom Kistolmács odobren projekt "Aqua Adventures" vrijedan 1,3 milijuna eura, od čega se na Prelog odnosi 662.800 eura, oko pet milijuna kuna. Grad će organizirati desetak turističkih manifestacija uz rijeku Dravu i urediti sportsko-rekreacijsku zonu Marina na njezinu zapadnom dijelu. Postavit će se 60 tipskih drvenih nadstrešnica za odmor turista, sanitarni kompleksi s toaletima, tuševima i garderobom, te drvena promatračnica za monitoring autohtonih vrsta ptica. Nabavit će se i čamci za monitoring na vodi.

Gradu Murskom Središću odobren je projekt "Energy tour", također s mađarskim partnerima, Lovászijem, Lentima i Gosztolom. Grad će predstaviti svoju industrijsku baštinu, i to pomoću multimedijalne opreme i suvremenih audio i video efekata u spomen-domu rudarstva u kojem će moći vidjeti sadržaji vezani uz povijest rudarstva, lokacije starih rudnika i život rudara. U pekleničkom spomen-parku naftaštva uredit pak će se staze, parkiralište i hortikultura, instalirati nove "trojke", tronošci pomoću kojih se nekad na tom području vadila nafta, klupice i informativni panoi. Vrijednost projekta je 762.094 eura, a udjel Murskog Središća je 294.150 eura. Početak radova očekuje se krajem 2020.

Foto: Projekti EU

Usto, Murskom Središću odobren je i projekt "Cross Cultural Tool – Kit", u sklopu kojeg će se s 93.230 eura financirati gradske manifestacije i suradnja gradova Lenti i Mursko Središće. U oba projekta financirat će se plaće troje djelatnika.

Na građevinskim radovima najvećim dijelom angažirane domaće tvrtke Ulaganje 200 milijuna kuna u škole pomaže i gospodarstvu

Privući nove vrste i staništa

Općina Štrigova u suradnji s mađarskom Nagykanizsom dobit će novac za gradnju vidikovca na Mađerkinu bregu, jednom od najljepših vidikovaca u Međimurju. Projekt je vrijedan 935.323 eura. Vidikovac su dizajnirali arhitekti Bojan i Igor Perhoč.

Foto: Projekti EU

JU Regionalna razvojna agencija Međimurje izvijestila je da će u Čakovcu u sklopu kompleksa bivše vojarne u iduće dvije godine niknuti novi gradski park.

– Potencijal parka u sklopu bivše vojarne zbog lošeg stanja u parku je ostao neiskorišten iako je park vrijedna prirodna baština, smješten u neposrednoj blizini centra Čakovca, i dio je treće zaštićene zone kulturno-povijesnog urbanog kompleksa Čakovca. Park će se revitalizirati u stanište za ptice, drveće, biljke i insekte te će se urediti šetnica s klupama, amfiteatrom, informativnim pločama o važnosti očuvanja bioraznolikosti – kažu u REDEA-i.

Poanta parka je, dodaju, očuvati bioraznolikost postojećih i privući nove vrste i staništa, educirati stanovništvo, pogotovo najmlađe o važnosti očuvanja bioraznolikosti, posebno ptica. Radovi na uređenju parka bit će sufinancirani iz projekta "Eco Bridge", u suradnji s Mađarskom. U sklopu projekta revitalizirat će se i Perivoj Zrinski u kojem će se postaviti novi paviljoni, urediti pješačke staze i posaditi  sadnice.

Foto: Projekti EU

Ohrabrujući podaci u vrijeme restrikcija U matične knjige upisano 135 djece i 18 sklopljenih brakova

Ukupan iznos odobrenih projekata za Međimurje veći je od 60 milijuna kuna. U odnosu na druge županije, ostvarilo je najveću prolaznost do sada. Odobreno je 15 projekata, uključujući i strateški projekt pripreme dokumentacije za gradnju mosta na rijeci Muri Kotoriba - Murakerestur.