Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Na građevinskim radovima najvećim dijelom angažirane domaće tvrtke

Ulaganje 200 milijuna kuna u škole pomaže i gospodarstvu

Foto: Ivica Beti
U OŠ Goričan postići će se uštede od 65 posto godišnje na toplinskoj energiji za grijanje, čime zgrada prelazi iz energetskog razreda D u razred B. Osim postavljanja nove fasade, rekonstruira se kotlovnica i uvodi LED rasvjeta

Ugovor o energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Goričan s tvrtkom Gradis potpisan je još 19. ožujka, baš kad su uvedene strože protuepidemijske mjere, pa je početna konferencija odgođena. No radovi su se zahuktali, a zahvaljujući njima, postići će se uštede od 65 posto godišnje na toplinskoj energiji za grijanje, čime zgrada prelazi iz energetskog razreda D u razred B, najavio je direktor MENEA-e Alen Višnjić.

Tržište nekretnina Za poljoprivredno zemljište 2,84 kune po četvornom metru

U obrazovanje uložili 18 mil.

Osim postavljanja nove fasade, rekonstruira se kotlovnica i postavlja LED rasvjeta. Projekt sufinancira EU sa 60 posto, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU daje 23, a školi i Međimurskoj županiji kao osnivaču ostaje pokriti preostalih 17 posto.

Ravnatelj Zlatko Varošanec zahvalio je Županiji na pomoći.

– Iako je u svijesti naših građana bilo da su restriktivne mjere uzrokovale stagnaciju svega, mi smo itekako radili na projektima na kojima smo mogli, prije svega u obrazovanju. Uspjeli smo završiti pet škola i Dom umirovljenika u Čakovcu te u velikoj mjeri nastaviti s radovima na revitalizaciji Starog grada Zrinskih. Ovdje u Goričanu projekt energetske obnove ima tri prednosti. Prva je ušteda na energentima, druga je da će učenici imati kvalitetnije uvjete za obrazovanje, a treća je pomoć gospodarstvu jer vodimo računa da što više javnog novca usmjeravamo prema građanima i gospodarstvu. Vrijednost investicije u ovoj školi je oko 3,5 milijuna kuna dok će zamjena krovišta će stajati još 500.000 kuna. U ovoj Općini uloženo je u obrazovanje oko 18 milijuna kuna. Time završavamo ciklus obnove škole u Goričanu i preusmjeravamo se u druge obrazovne ustanove – istaknuo je župan Matija Posavec.

Ohrabrujući podaci u vrijeme restrikcija U matične knjige upisano 135 djece i 18 sklopljenih brakova

Na jesen će u novu školu i učenici OŠ Pribislavec, u koju stiže oprema vrijedna dva i pol milijuna kuna. Početak i kraj krize uvijek se reflektira kroz građevinarstvo koje prate i završni radovi i opremanje.

– Nastojali smo cijelo ovo vrijeme, s obzirom na veliki investicijski ciklus koji izravno ili neizravno ide preko županijskog proračuna, ne smanjivati i zaustavljati radove. U protekla dva i pol mjeseca završene su škole u Vratišincu, Macincu, Podturnu, Hodošanu i Donjoj Dubravi. Otvorili smo i nove investicije. Samo u ovoj godini oko 200 milijuna kuna ide u gospodarstvo tako da izvođači sudjeluju u investicijama, a 90 posto su međimurske tvrtke. Nastavit ćemo s investicijama – zaključio je župan.

Prijevoz i dalje besplatan

Načelnik Mario Moharić dodao je da završavaju tri investicije u općini.

– Osim energetske obnove škole uređuje se parkiralište s odvodnjom, investicija vrijedna 500.000 kuna, a tu je i autocesta, čvor Goričan, radovi vrijedni gotovo 30 milijuna kuna. Završavaju se sad u svibnju i lipnju, dakle, investicije u vrijednosti oko 35 milijuna kuna – rekao je načelnik Moharić.

Potpisan ugovor za energetsku obnovu zgrade Graditeljske škole Troškovi grijanja za pet mjeseci bit će upola manji

Prema riječima izvođača radova, završetak se planira krajem lipnja. Vezano uz obrazovanje, u fokusu će ovaj tjedan biti povratak učenika strukovnih zanimanja u škole, u dijelovima koji se ne mogu odraditi online.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije donijelo odluku o pokrivanju troškova prijevoza. Bez obzira na to kako će i kada reagirati Ministarstvo, prijevoz će za učenike i dalje biti besplatan jer će im Županija, prema riječima županijske pročelnice dr.sc. Blaženke Novak, to omogućiti.