Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Vodeći u kozarstvu osmislili novi projekt

Stvara se novi brend i županijska marka - Međimurska jaretina

Foto: Međimurska županija
Uzgajaju 40 posto uzgojno valjanih koza u Hrvatskoj i proizvode 30 posto mlijeka, a imaju i najmlječniju kozu

U Međimurskoj županiji uzgaja se čak 40 posto uzgojno valjanih koza u Hrvatskoj i proizvodi 30 posto ukupne količine kozjeg mlijeka. Međimurje se može pohvaliti i stadom s najvećom prosječnom mliječnosti koja iznosi 1179 kilograma i najmlječnijom hrvatskom kozom. 

Županija provodi projekt EU za razvoj znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu - KLIK Pula Turizam je temeljna sastavnica razvoja regije i cjeloživotno učenje je nužno

Edukacije u Austriji 

Međimurska županija već 15 godina sustavno podupire kozare i rad Regionalne udruge kozara i ovčara putem brojnih subvencija i potpora. Uzgajivačima je izravno dodijeljeno više od milijun kuna za razvoj kozarstva, uzgoj i držanje rasplodnih jarčeva i koza, iskorjenjivanje artritisa encefalitisa kod koza, povećanje mliječnosti, a redovito se potiče usavršavanje i edukacija pa naši uzgajivači odlaze na edukacije u zemlje koje imaju razvijeno kozarstvo, poput Austrije i Švicarske. 

Kako bi se utvrdila mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda na farmama uzgojem i plasmanom jarećeg mesa kao županijske robne marke "Međimurska jaretina", Županija je potaknula novi projekt u suradnji s Agronomskim fakultetom, nazvan "Međimurska jaretina - mogućnost proizvodnje i plasmana". Na odabranim poljoprivrednim gospodarstvima utvrdit će se mogućnosti uzgoja jaradi za klanje s posebnim osvrtom na tehnologiju hranidbe. Prednosti projekta predstavio je izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić iz Zavoda za opće stočarstvo AF-a. Sljedivost domaćeg mesa, smatra, jedna je od najvećih pogodnosti. 

- Cilj je ispitati modele koji će omogućiti uzgajivačima koza uzgoj jaradi do klaoničke težine uz minimalna ulaganja. Analizirat će se i ekonomski pokazatelji proizvodnje jaradi u svrhu ostvarenja dodatnog prihoda na farmama mliječnih koza u Međimurju. Želimo odrediti mogućnosti plasmana jarećeg mesa kao županijsku robnu marku trgovačkim lancima, mesnicama i ugostiteljima - istaknuo je Kostelić kojem je župan Matija Posavec uručio ugovor o financiranju projekta. 

Gradnja sustava javnog navodnjavanja u Orubici Napreduju radovi na sustavu navodnjavanja u Orubici Vodom iz Save navodnjavat će se više od 320 hektara poljoprivrednih površina

Agronomski fakultet kao nositelj provodit će istraživanje o mogućnostima stvaranja županijske robne marke. 

- Međimurska jaretina ima velik potencijal s obzirom na dugu tradiciju, trud i uspješnost naših kozara. Podaci prema kojima smo "najkozarskija" županija obvezuju nas da krenemo s ovim projektom kako bismo pomogli našim uzgajivačima, ali i zaštitili autohtoni domaći proizvod. Po uzoru na brendiranje i promoviranje naših proizvoda poput mesa z tiblice, pušipela, sira turoša i međimurskog kalampera, u suradnji s akademskom zajednicom, želimo stvoriti brend "Međimurska jaretina" i tako ponuditi vrhunski proizvod, ali i promovirati Međimurje - rekao je župan Posavec.

Tržište kozjeg mlijeka dobro je razvijeno, a ovim projektom želi se stvoriti tržište za kozje meso, koje je zdravija alternativa drugim vrstama jer sadrži manje kalorija, masti i kolesterola. 

Pristojan prihod

- Međimurska županija ima oko 40 uzgajivača koza i oko 3000 visoko kvalitetnih mliječnih koza, i primjer je kako kozarstvo dobrom organizacijom i napornim radom, a uz pratnju Županije i ostalih službi lokalne zajednice, omogućava pristojan prihod - naglasila je predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara Nevenka Gadanec.