Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županija provodi projekt EU za razvoj znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu - KLIK Pula

Turizam je temeljna sastavnica razvoja regije i cjeloživotno učenje je nužno

Foto: Istarska županija
Radin: Mladi će moći naći posao u struci samo ako njihovo obrazovanje bude išlo u korak sa zahtjevima koje postavlja globalno tržište radne snage

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin predstavio je projekt EU 'Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula'.

Prilagodba novim okolnostima Povratak u omiljeno kino Valli – radnim danom dvije projekcije, a vikendom uz matineje za djecu tri

Obrazovanje za tržište rada

Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu (ŠTUT) te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti Centra KLIK Pula bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenih na radu, a prema potrebama poslodavaca.

- Danas je važno stvarati kadrove koji će pri završetku školovanja naći zaposlenje u struci, a svjesni smo da će uspjeti naći zaposlenje u struci jedino ako njihovo obrazovanje bude u korak sa zahtjevima koji postavlja globalno tržište radne snage. Turizam, bez obzira na trenutačnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ostat će i ubuduće jedna, nadamo se ne i jedina, od temeljnih sastavnica istarskog gospodarstva - kazao je župan o projektu.

Dodao je da moramo nastaviti ulagati u ljudske resurse na području turizma i ugostiteljstva, te da je upravo osnivanje Regionalnog centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula, odlučujući iskorak u tom smjeru.

Povjerenstvo za turizam IŽ-a epidemiološku situaciju u Istri ocijenilo povoljnom Promotivna kampanja ove godine usmjerena na Austriju i Njemačku

Projekt je predstavila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, dok je privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Patrizia Bosich govorila o ulozi fondova EU u sufinanciranju navedenih projekata. U ime Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, okupljenima se obratila ravnateljica Orhideja Petković.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetio je da se u Puli trenutačno gradi i srednja Medicinska škola te proširuje Sveučilišni kampus.

- Izuzetno mi je drago što imamo projekt koji će u svakom pogledu unaprijediti mogućnost obrazovanja naših mladih te im omogućiti stjecanje znanja potrebnog da bi bili konkurentni na tržištu rada. Znamo da je ključ uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu čovjek i veseli me što će mnoga praktična znanja učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu moći stjecati u novim kapacitetima. Posebno mi je drago što se ulaže u cjeloživotno učenje jer čovjek uči dok je živ - kazao je pulski gradonačelnik.

Osnivanje, uspostava i razvoj centra KLIK Pula provest će se putem dvaju projekata EU. Jedan se odnosi na gradnju i opremanje centra KLIK Pula koji će se financirati iz EU za Regionalni Razvoj u okviru projekta „KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula", ukupne vrijednosti 30,460.923 kune. Projektu se dodjeljuju nepovratna sredstva u iznosu od 30,000.000 kuna, dok Županija sufinancira iznos u visini od 460.923,43 kune. Razdoblje provedbe projekta započelo je 13. svibnja 2019. te traje do 13. svibnja 2022.

Posebna sjednica Stožera civilne zaštite OBŽ-a na temu turizma Novim motivima vratiti turiste u Slavoniju i Baranju

Korisnik sredstava je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a provodi se s partnerom Istarskom županijom i suradnicima (HGK, Hrvatski zavod za zapošljavanje - područni ured Pula, Obrtnička komora IŽ-a, Valamar Riviera d.d. i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno).

Drugi projekt - opremanje

Drugi projekt EU odnosi se na opremanje, uspostavu i razvoj centra KLIK Pula koji će biti plaćen iz socijalnog fonda EU i vrijedan je 44,692.084,78 kuna.

Provedba projekta traje 45 mjeseci dok je intenzitet potpore 100 posto. Korisnik projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula s 12 partnera; Istarska županija, AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile Pula, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Grad Pula, HGK - Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Maistra d.d., Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d.