Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Povjerenstvo za turizam IŽ-a epidemiološku situaciju u Istri ocijenilo povoljnom

Promotivna kampanja ove godine usmjerena na Austriju i Njemačku

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Članovi Povjerenstva smatraju da je oprez ipak nužan, pogotovo nakon otvaranja granica, a cijeli sustav spreman je na nove izazove

Povjerenstvo za turizam Istarske županije nastavlja s radom i na četvrtoj sjednici, koju održava kontinuirano prateći popuštanje mjera zaštite Nacionalnog stožera civilne zaštite te epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i šire. I ovaj su put sastanku prisustvovali svi članovi Povjerenstva; župan Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule i predstavnik svih JLS-a u Istarskoj županiji Boris Miletić, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak, direktor TZ IŽ Denis Ivošević, bivši istarski župan i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, bivši istarski župan i bivši zastupnik u EP-u Ivan Jakovčić, bivši ministar turizma i zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora Anton Kliman te pročelnica UO-a za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

Turizam u doba korone Naglasak će biti na prirodi, kampingu i nautičkom turizmu

Odlična suradnja

Sjednici su prisustvovali i načelnik Stožera CZ-a Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, koji su se osvrnuli na najnoviju epidemiološku situaciju u Istri.

Načelnik Kozlevac kazao je da je prva faza epidemije koronavirusa završena, te zahvaljujući svima, struci, javnom i privatnom sektoru te građanima, a posebice odličnoj suradnji s istarskim gradonačelnicima i županom, situacija je u Istri danas povoljna.

– Međutim, i dalje je neophodan oprez, posebice u kontekstu otvaranja granica i dolaska gostiju. Sustav je bio napregnut tijekom protekla dva mjeseca, ali je dobro organiziran te je pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima. Kompletan zdravstveni sustav obavio je posao izvanredno. Trenutačno se rade procjene i planovi za eventualnu naglu pojavu COVID-19 tijekom turističke sezone, s ciljem da sustav bude spreman hitro reagirati – napomenuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović osvrnuo se konkretnije na brojke, rekavši da je u Istri bilo sveukupno 90 oboljelih, a prošli tjedan su još samo tri osobe bile u samoizolaciji.

Nove turističke atrakcije u Međimurju dobile potporu iz fondova EU Kućice uz jezero, vidikovac na Mađerkinu bregu, spomen-dom rudarima i novi park u Čakovcu

Jasno razrađen protokol

– U proteklih 15 dana uzeto je 1355 uzoraka brisa, odnosno u prosjeku stotinjak dnevno. Imamo jasno razrađen protokol postupanja kod potencijalno zaražene osobe kojei provodimo cijelo vrijeme, tako da u slučaju postojanja sumnje, a nakon toga i testiranja na COVID-19, moramo čekati pet sati da se od uzimanja uzorka brisa dobije rezultat – pojasnio je dr. Stojanović.

Što se tiče promotivne kampanje za 2020. godinu, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kazao je da je ona u finalnoj fazi pripreme te bi u idućih nekoliko dana trebala biti najprije usmjerena prema austrijskom i njemačkom tržištu s kojih većina turističkih djelatnika očekuje ipak najviše gostiju tijekom ove turističke sezone; kako zbog tradicije dolazaka gostiju iz tih zemalja tako i zbog blizine i slične epidemiološke situacije. 

Povjerenstvo za poljoprivredu o stanju u tom sektoru i planiranju njena daljnjeg razvoja Poticat će ekološku proizvodnju, stočarstvo, štititi autohtone proizvode