Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Povjerenstvo za poljoprivredu o stanju u tom sektoru i planiranju njena daljnjeg razvoja

Poticat će ekološku proizvodnju, stočarstvo, štititi autohtone proizvode

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Povjerenstvo se osvrnulo i na situaciju u vinogradarstvu, a razgovaralo se i o dodjeli 30.000 ha državnog zemljišta u Istri, što je jedan od preduvjeta za ostanak mladih u ruralnim sredinama

Istarska županija osnovala je Povjerenstvo za poljoprivredu, na čelu s obnašateljem dužnosti istarskog župana Fabrizijom Radinom, radi pomoći istarskoj poljoprivredi, ali i cjelovitog sagledavanja tog sektora te dugoročnog planiranja daljnjeg razvoja djelatnosti koja je, kao i turizam, pogođena koronakrizom.

Nakon Povjerenstva za turizam, Županija osnovala i Povjerenstvo za poljoprivredu IŽ-a Istrani žele pomoći poljoprivrednim proizvođačima da prebrode krizu

Poticati robotizaciju

Ocjenu aktualnog stanja, uzrokovanog virusom COVID-19, na prvom su sastanku dali predsjednik Povjerenstva, župan Fabrizio Radin te njegov zamjenik, pročelnik UO za poljoprivredu Ezio Pinzan, a potom su se članovi Povjerenstva osvrnuli na sektore koje predstavljaju – ekološku proizvodnju, ribarstvo, stočarstvo, mljekarstvo, vinarstvo i povrćarstvo. Kako je naglašeno, ni jedna grana nije pošteđena negativnih posljedica, međutim neke su znatno više pogođene epidemiološkom krizom zbog nemogućnosti plasmana svojih proizvoda. Na tragu toga je i glavni zaključak da je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Istarske županije, koja mora biti planirana dugoročno, počevši od izrade Strategije razvoja poljoprivrede u Istri, kao krovnim dokumentom s jasno određenim ciljevima i smjernicama.

Dogovoreno je i da će se u idućem razdoblju snažno poticati ekološka proizvodnja, stočarstvo, posebno autohtone pasmine, zatim da će se nastaviti s projektom zaštite autohtonih proizvoda oznakom izvornosti, kao i raditi na trajnoj promociji poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, te daljnjim povezivanjem poljoprivrede, turizma i trgovačkih lanaca – kao najvažnijih kanala prodaje poljoprivrednih proizvoda. Također, treba poticati automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje kako bi se povećala njezina efikasnost, te nastaviti s projektima gradnje javnih sustava navodnjavanja.

Povjerenstvo za turizam priprema mjere za nautiku, privatni smještaj i putničke agencije Za razvoj turizma ključno je otvaranje granica unutar Europske unije

Među većim problemima je i pitanje dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, kojega je u Istri oko 30.000 hektara, a jedan je od preduvjeta zadržavanja mladih u ruralnim sredinama.

Učeničke stipendije

Predloženo je i oslobađanje od obveze plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu te je istaknuto pitanje previsokog PDV-a na poljoprivredne proizvoda, koji recimo za mljekarske proizvode u Hrvatskoj iznosi 25 posto, a u susjednoj Sloveniji oko 9,5 posto.

Povjerenstvo je složno oko potrebe udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije (tzv. Cooperative), gradnje „županijskog“ skladišno-distributivnog centara za voće i povrće, sredstvima iz Programa ruralnog razvoj RH, kao i osnivanja Centra za razvoj ribarstva i marikulture.

Kako bi pomogli u Županiji su predložili donošenje Odluke o privremenim mjerama odgode plaćanja zajmova na šest mjeseci u 2020. godini dodijeljenih putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Upravo taj Fond, zaključeno je, ubuduće je potrebno financijski ojačati. Jedna od ideja je i uvođenje učeničkih stipendija za poljoprivredna zanimanja, te jačanje znanstveno-stručnih i edukacijskih kapaciteta Istarske županije usmjerenih na razvoj poljoprivrede.

Autocesta Radovi na istočnom kraku Istarskog ipsilona

Uz župana i pročelnika, članovi Povjerenstva su: Emil Daus, saborski zastupnik, član Saborskog odbora za poljoprivredu RH; Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina; Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču; Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI; Dorian Siljan, predsjednik Udruge Registriranih ekoloških proizvođača IŽ - IEP; Dean Matić, predsjednik ceha poljoprivrednika, Obrtničke komore Istarske županije HOK-a; Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara IŽ – Vinistra; Klaudio Ipša, maslinar; Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore IŽ-a i predsjednik Ceha ribara RH i IŽ-a pri HOK-u; Sandi Orbanić iz Udruge Hrvatske male mljekare i Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula.