Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Nakon Povjerenstva za turizam, Županija osnovala i Povjerenstvo za poljoprivredu IŽ-a

Istrani žele pomoći poljoprivrednim proizvođačima da prebrode krizu

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Jedan je od zadataka Povjerenstva definirati mjere i aktivnosti koje će se moći odmah primijeniti te smjernice za razvoj poljoprivrede poput ratarstva, stočarstva, ribarstva i ostalih grana

Pandemija koronavirusa proteklih je mjeseci do temelja promijenila način života i poslovanja ljudi diljem svijeta. Kako bi spriječile širenje virusa, države su bile prisiljene donijeti niz ograničavajući mjera, što je dovelo do ugrožavanja brojnih gospodarskih aktivnosti, a među kojima je poljoprivredni sektor iznimno pogođen.

Povjerenstvo za turizam priprema mjere za nautiku, privatni smještaj i putničke agencije Za razvoj turizma ključno je otvaranje granica unutar Europske unije

Aktualni trenutak u kojem se nalazi poljoprivreda Hrvatske i Istarske županije velikim dijelom je uvjetovan epidemiološkom situacijom i načinom na koji će se istarska poljoprivredna gospodarstva prilagoditi na novonastalu situaciju te dužinom trajanja preventivnih mjera.

Suradnja sa Stožerom

Upravo zato, radi ublažavanja negativnih posljedica, Istarska županija putem svog Odjela za poljoprivredu predložila je Skupštini Istarske županije moratorij, odnosno donošenje odluke o privremenim mjerama odgode plaćanja zajmova na šest mjeseci u 2020. dodijeljenih putem Istarske županije – Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

Riječ je o konkretnoj mjeri s trenutačnim pozitivnim učinkom na sektor poljoprivrede i velikom broju korisnika županijskih poljoprivrednih kredita.

No, potrebno je cjelovito sagledati poljoprivredu u Istri, ocijeniti postojeće stanje, evidentirati resurse i razvojne potencijale te kapacitete kako za proizvodnju i preradu tako i kanale za plasman poljoprivrednih proizvoda. Nadalje, potrebno je definirati mjere i aktivnosti koje će se moći odmah primijeniti te smjernice za razvoj poljoprivrede; poput ratarstva, stočarstva, ribarstva i ostalih grana, na području Istarske županije kojima će se unaprijediti ovaj iznimno važan gospodarski sektor u budućem razdoblju. Iz svega navedenog, osjećajući potrebu da se pomogne sektoru poljoprivrede, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin formirao je Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije, kao savjetodavno tijelo župana.

Rt Marlera i svjetionik iz 1882. mamac za avanturiste i šetače

Povjerenstvo ima zadatak aktivno pratiti i analizirati epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa na području Istarske županije i Republike Hrvatske te njene implikacije na poljoprivredu na području Istarske županije; komunicirati i koordinirati aktivnosti sa Stožerom civilne zaštite IŽ-a vezane za poljoprivredni sektor na području županije, kao i predlagati mjere Vladi za potporu poljoprivrednom sektoru u svim segmentima. Također, predlagat će mjere za potporu poljoprivrednicima s područja županije istarskim gradovima i općinama radi održavanja djelatnosti i zadržavanja postojećih radnih mjesta; smišljati mjere, aktivnosti i projekte u sektoru poljoprivrede županije te koordinirati javni i privatni sektor u poduzimanju mjera i aktivnosti kojima jer cilj postići maksimalne rezultate u spašavanju poljoprivrede.

Mandat do kraja ove godine

Za predsjednika Povjerenstva imenovan je župan Fabrizio Radin, za zamjenika predsjednika Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, a za članove: Emil Daus, saborski zastupnik, član Saborskog odbora za poljoprivredu RH; Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina; Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču; Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI; Dorian Siljan, predsjednik Udruge Registriranih ekoloških proizvođača IŽ – IEP; Dean Matić, predsjednik ceha poljoprivrednika, Obrtničke komore Istarske županije HOK-a; Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara IŽ-a – Vinistra; Klaudio Ipša, maslinar; Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore IŽ-a i predsjednik Ceha ribara RH i IŽ-a pri HOK-u; Sandi Orbanić iz Udruge Hrvatske male mljekare i Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula.

Supružnici Diminić-Štifanić voditelji su Njemačko-hrvatske zajednice u Karlsruheu Donirali i iz Njemačke besplatno dopremili tri respiratora za bolnicu u Puli

Mandat Županijskog povjerenstva za poljoprivredu traje do 31. prosinca 2020. godine.