Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Povjerenstvo za turizam priprema mjere za nautiku, privatni smještaj i putničke agencije

Za razvoj turizma ključno je otvaranje granica unutar Europske unije

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Hoteli i kampovi počeli su s radom, no otvarat će se postupno, ovisno o otvaranju državnih granica, odnosno tržišnoj potražnji

Kako bi što prije pronašli rješenja za pokretanje turizma na području Istre, Povjerenstvo za turizam Istarske županije redovito održava sjednice na kojima se otvaraju nove teme i oblikuju rješenja. Nakon mjera zaštite za hotele i kampove, koji će se prvi otvoriti za prihvat gostiju, na posljednjem se sastanku razgovaralo o nautici, privatnom smještaju i radu putničkih agencija.

Već održana prva sjednica županijskog Povjerenstva za turizam s konkretnim zaključcima Prioritet je pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostiju

Među prvima bez zaraženih

S obzirom na situaciju, sjednica je ponovno održana putem konferencijskog poziva, a bilo je govora i o epidemiološkoj situaciji u Istri i budućim aktivnostima nakon otvaranja granica, kao i o očekivanjima za turističku 2020. godinu. Kako je na samome početku naglasio obnašatelj dužnosti župana i predsjednik Povjerenstva Fabrizio Radin, a nastavno na prethodnu sjednicu, nacionalnom Stožeru civilne zaštite postavljeno je pitanje o otvaranju granica, odnosno o datumu i uvjetima eventualnog otvaranja granica Hrvatske prema ostalim europskim državama.

– Dobili smo odgovor da je tema eventualnog otvaranja internih granica unutar EU aktualna i da se o njoj aktivno razgovara na sastancima na vrhu u Bruxellesu. Na tim sastancima očekuju se definicije smjernica i okvirni datumi otvaranja granica – obavijestio je članove Povjerenstva župan Radin.

Sjednici je prisustvovao i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, koji se osvrnuo na epidemiološku situaciju u Istri, kao i na prijedloge mjera zaštite za kampove i hotele.

Rt Marlera i svjetionik iz 1882. mamac za avanturiste i šetače

– Od početka epidemije imali smo 87 COVID-19 pozitivnih osoba, a kako je već poznato, nedavno je izliječen posljednji pacijent u Istarskoj županiji, odnosno otpušten je iz Opće bolnice Pula. Dakle, nema više pozitivnih osoba u Istarskoj županiji. U ovome trenutku oko 1300 osoba je u samoizolaciji, od kojih su njih 200-tinjak kontakti pozitivnih osoba, dok su ostali epidemiološku mjeru samoizolacije dobili zbog prelaska granice – kazao je dr. Stojanović na sastanku.

Dobro sastavljene mjere

Što se tiče prijedloga mjera zaštite i operativnih procedura koje je sastavila Kamping udruga Hrvatske i Udruga Poduzetnika u turizmu Hrvatske, dr. Stojanović je kazao da su stručno utemeljene i u najvećem dijelu obuhvaćaju potencijalne rizike. Mjere će biti predstavljene nakon usuglašavanja s Nacionalnim stožerom i Ministarstvom turizma.

Na sjednici je dogovoreno da će se ovoga tjedna izraditi i prijedlog mjera za nautički turizam, privatni smještaj i putničke agencije, u suradnji navedenih sektora i ZZJZIŽ-a.

Što se tiče očekivanja od turističke godine, naglašeno je da sve ovisi o datumu otvaranja granica kako Hrvatske tako i emitivnih tržišta, dakle Slovenije, Austrije, Njemačke Mađarske, Slovačke i Češke.

Supružnici Diminić-Štifanić voditelji su Njemačko-hrvatske zajednice u Karlsruheu Donirali i iz Njemačke besplatno dopremili tri respiratora za bolnicu u Puli

Nadalje, od danas je omogućen rad hotelima i kampovima sa svim svojim sadržajima, koji će se otvarati postupno, ovisno o otvaranju državnih granica, odnosno tržišnoj potražnji.