Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Već održana prva sjednica županijskog Povjerenstva za turizam s konkretnim zaključcima

Prioritet je pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostiju

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Na sastanku je razmatrana situacija na glavnim emitivnim tržištima Istarske županije, kao i očekivanja pojedinih sektora, odnosno hotelijera, ugostitelja, turističkih kampova, privatnog smještaja i nautike

Prva sjednica Povjerenstva za turizam Istarske županije održana je putem konferencijskog poziva, a presjedao joj je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin.

Rt Marlera i svjetionik iz 1882. mamac za avanturiste i šetače

Na dnevnom redu našla su se pitanja i teme vezane uz epidemiju koronavirusa i njezine implikacije na turističku sezonu 2020. godine, a koje se odnose na koordinaciju aktivnosti s istarskim Stožerom civilne zaštite, Vladom RH, istarskim gradovima i općinama, ali i tijelima Europske unije, posebice po pitanju otvaranja granica. Također, razmatrala se situacija na glavnim emitivnim tržištima Istarske županije, kao i očekivanja pojedinih sektora, odnosno hotelijera, ugostitelja, turističkih kampova, privatnog smještaja i nautike.

Nužan dogovor svih službi

Povjerenstvo je jednoglasno ustvrdilo da je nužan dogovor između javnozdravstvenog sustava, odnosno epidemiološke struke i one turističke, što bi u konačnici trebalo omogućiti zaštitu zdravlja ljudi i realizaciju dijela turističke godine. Kako je naglašeno na sjednici, dionici u turizmu nalaze se u posljednjoj fazi pripremnosti svojeg poslovanja u novim okolnostima, međutim očekuju upute epidemiologa kako bi od 11. svibnja mogli početi otvarati svoje objekte, a nakon otvaranja granica i dočekivati inozemne goste.

Na tragu navedenog, Povjerenstvo je usvojilo i četiri zaključka. Prvo, potrebno je definirati epidemiološke uvjete pod kojima će se moći vršiti turistička i ugostiteljska djelatnost (hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, restorani, marine...) sa svim svojim sadržajima, uz koordinaciju Stožera civilne zaštite i turističke struke. Drugo, uputiti upit prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite o otvaranju granica, odnosno datum i uvjete otvaranja granica RH. Ako još uvijek nije moguće definirati točan datum otvaranja granica, zatražit će se datum kada se takav podatak može očekivati. Također, za nužne pripreme neophodna je informacija o otvaranju granica glavnih emitivnih tržišta Istarske županije, poput Slovenije, Austrije i Njemačke.

Učenici Tehničke škole Pula učili o 3D tehnologijama, znanja dijele s vršnjacima iz EU Stečene vještine u 3D printanju sada primjenjuju u izradi medicinske opreme

Treće, krenuti u pripremu promotivne kampanje koja bi bila usmjerena upravo na ta tržišta, te bi se Istra dodatno promovirala kao autodestinacija. Četvrti, ujedno i posljednji zaključak je pitanje suradnje s istarskim jedinicama lokalne samouprave, a to bi se odnosilo na definiranje konkretnih mjera korištenja plaža, trgova i drugih javnih površina koje su proteklih godina bila mjesta masovnih okupljanja gostiju.

Sastanci jednom tjedno

S ciljem aktivnog praćenja daljnjeg razvoja epidemiološke situacije te ostvarivanja maksimalnih rezultata u realizaciji ovogodišnje turističke sezone, dogovoreno je da će se Povjerenstvo sastajati najmanje jednom tjedno.

Supružnici Diminić-Štifanić voditelji su Njemačko-hrvatske zajednice u Karlsruheu Donirali i iz Njemačke besplatno dopremili tri respiratora za bolnicu u Puli

Predsjednik Povjerenstva je župan Fabrizio Radin, a članovi su Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule i predstavnik svih jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji; Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i predstavnik hotelijera i kamping turizma; Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Marijan Ritoša, predstavnik malih i obiteljskih hotela te privatnog smještaja; Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije; Valter Flego, bivši župan Istarske županije i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu; Ivan Jakovčić, bivši župan Istarske županije i bivši zastupnik u Europskom parlamentu; Anton Kliman, bivši ministar turizma i aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru, Darko Lorencin, bivši ministar turizma, te Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije.