Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Učenici Tehničke škole Pula učili o 3D tehnologijama, znanja dijele s vršnjacima iz EU

Stečene vještine u 3D printanju sada primjenjuju u izradi medicinske opreme

1/4
Foto: Istarska županija
Učenici vizire izrađuju na 3D printeru nabavljenom putem europskog projekta 3D FOR VET koji je financirao program Erasmus+

S ciljem da korištenjem 3D tehnologija u formalnom obrazovanju učenici iz strukovnih tehničkih škola dođu u bolju poziciju na tržištu rada Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ s Tehničkom školom Pula, Centrom za istraživanje materijale Istarske županije – METRIS i još četvero europskih partnera sudjeluje u provedbi projekta Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija - 3D FOR VET koji je započeo još 2017. godine.

Supružnici Diminić-Štifanić voditelji su Njemačko-hrvatske zajednice u Karlsruheu Donirali i iz Njemačke besplatno dopremili tri respiratora za bolnicu u Puli

Vrijednost 250.585 eura

– Kandidirali smo ovaj projekt kako bismo iskoristili mogućnosti za obrazovanje koje nudi program Erasmus+ koji cilja na unapređenje kvalitete i učinkovitosti obrazovanja i stvaranje novih mogućnosti za mlađe građane u stjecanju suvremenih profesionalnih vještina. Projekti suradnje za školske ustanove uključuju uspostavu strateških partnerstva između europskih institucija radi unapređenja stručnih vještina, primjene inovacija kod obrazovne prakse te unapređenja upravljanja školskim ustanovama. Projektna ideja rodila se iz potrebe da se Tehnička škola Pula opremi 3D pisačem te da se profesori i učenici osposobe za rad s tehnologijom koja je u gospodarskim granama već prisutna kako bi po završetku srednjoškolskog obrazovanja mlade osobe tehničkih zanimanja lakše našle posao. Projekt je bio ocijenjen kao najbolji na natječaju programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2 – kazala je Patrizia Bosich, ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za EU programe i fondove na početku projekta.

Projekt je financiran u sklopu programa ERASMUS +, Ključna aktivnost 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a ukupna mu je vrijednost 250.585 eura. Partneri su Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ (vodeći partner) Koruški fakultet primijenjenih znanosti, Regija Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS - Centar za istraživanje materijala, Javni institut strukovnog obrazovanja i usavršavanja Panevežys iz Litve te Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske.

Autocesta Radovi na istočnom kraku Istarskog ipsilona

Projektom su profesori i učenici iz partnerskih zemalja naučili koristiti 3D tehnologije kako bi svoja strukovna znanja mogli prilagoditi potrebama u industriji i gospodarstvu.

– Najveći doprinos projektnih aktivnosti je modernizacija škole u tehnološkom smislu s obzirom na to da je u sklopu projekta 3D FOR VET škola dobila 3D printer i 3D skener. Budući da Tehnička škola Pula obrazuje učenike u STEM područjima, prati suvremene trendove i prilagođava im se, ovakva oprema zasigurno je podignula razinu kvalitete obrazovanja naših učenika. Nabavka 3D printera i skenera pokrila je sva tri obrazovna sektora u našoj školi što znači da će svi učenici TŠ Pula imati priliku upoznati mogućnosti 3D tehnologije i raditi na njoj – kazala je Sandra Balde, ravnateljica Tehničke škole Pula.

Od jeseni 2017. godine pa sve do danas realizirane su dvije razmjene učenika pri čemu su učenici škola partnera usavršili znanje o 3D tehnologijama te povećali svoju konkurentnost. Prva takva mobilnost održana je u travnju 2018. godine, a na njoj je sudjelovalo ukupno 30 učenika iz Tehničke škole Pula te Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske u pratnji svojih profesora. Tijekom petodnevnog boravka u Litvi učenici su imali priliku s litavskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija i posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere.

Radi se na priručniku

U travnju 2019. učenici iz Litve i Poljske posjetili su Pulu te su putem treninga u Tehničkoj školi i Centru za istraživanje materijala METRIS svladali korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu.

Održana su i tri treninga profesora za korištenje 3D tehnologija, na koruškom sveučilištu i u istarskom METRIS-u. Dva treninga održana su u Villachu (Austrija), dok je posljednji trening održan u listopadu 2019. godine u ustanovi METRIS u Puli.

Županijska Javna ustanova provodi projekt EU pod nazivom ‘Suradnjom i znanjem do snažne EU regije’ Potpora javnom sektoru s ciljem ravnomjernog održivog razvoja Istre

U tijeku je i izrada višejezičnog Priručnika za izvođenje praktičnih radionica na 3D printeru.

Pandemiju koronavirusa u našoj zemlji prati i puno pozitivnih aktivnosti koje su pokrenute diljem Hrvatske. Jedna od njih je svakako izrada plastičnih vizira za glavu koji se izrađuju na 3D printerima, a koji služe medicinskom osoblju u zaštiti protiv virusa. U akciju proizvodnje zaštitnih vizira za medicinsko osoblje uključili su se i učenici Tehničke škole Pula sa svojim profesorima. Učenici vizire izrađuju na 3D printeru nabavljenom putem europskog projekta 3D FOR VET koji je financirao program Erasmus+.