Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Napreduju radovi na sustavu navodnjavanja u Orubici

Vodom iz Save navodnjavat će se više od 320 hektara poljoprivrednih površina

Gradnja sustava javnog navodnjavanja u Orubici
1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Sustav za navodnjavanje Orubica, vrijedan 45 milijuna kuna, najveći je pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima fondova Europske unije

Napreduju radovi na projektu navodnjavanja Orubica, kapitalnom projektu koji Brodsko-posavska županija u partnerskom odnosu s Hrvatskim vodama provodi na području općine Davor. Realizacija projekta od iznimne je važnosti za razvoj i revitalizaciju poljoprivrede, a završetak se očekuje iduće godine.

Osigurana sredstva u državnom proračunu za ovu godinu Za podizanje komunalnog standarda u općinama u županiji više od 2,3 mil. kuna

Možda mladi ne bi odlazili

Sustav za navodnjavanje Orubica, vrijedan 45 milijuna kuna, najveći je pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji, koji se gradi sredstvima fondova EU. Njegova gradnja uvelike će pomoći razvoju poljoprivrede. Cilj je vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina na području općine Davor.

Cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici, pak, bit će zaokružena gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara. Gradnja tog pogona na parceli pokraj nogometnog igrališta financirat će se iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

- Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju proizvodnje. Želimo da projekt što prije ugleda svjetlo dana jer je od velike važnosti za naše poljoprivrednike. Spomenuo bih i skladišni kompleks u kojem ćemo svu proizvedenu robu, koje bi zbog navodnjavanja trebalo biti puno više, čuvati do najbolje financijske evaluacije na tržištu - rekao je ranije Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Razvoj i gospodarski oporavak potpomognutih područja Za sufinanciranje 23 projekta u Brodsko-posavskoj županiji odobreno 6 milijuna kuna

Projektom će se pomoći mještanima u njihovim poljoprivrednim djelatnostima. Oni se nadaju boljim prinosima, a samim time i prihodima zahvaljujući novom sustavu navodnjavanja.

- Da je ovoga bilo desetak godina prije, bilo bi lakše i možda nam mladi ne bi odlazili - rekao je mještanin Orubice Stipa Štivičić.

Prema izvještaju o napretku radova od 3. svibnja ove godine, za projekt je 2019. provedena jedna jednostavna nabava, a postupak su provodile Hrvatske vode. Nabava se odnosi na izradu hidrogeološkog elaborata koji bi trebao dati podatke o broju i točnoj lokaciji piezometara, koji se moraju ugraditi na granici sustava navodnjavanja s III. zonom sanitarne zaštite vodocrpilišta Davor, za potrebe monitoringa podzemnih voda. U siječnju ove godine sklopljen je ugovor s tvrtkom Geokon-Zagreb, koji je do kraja ožujka u potpunosti realiziran.

Senat u Osijeku dao zeleno svjetlo, neizvjesnost u vezi s osnivanjem napokon prekinuta Slavonski Brod nakon šest godina iščekivanja dobio sveučilište, računaju i na studente iz BiH

Izmjene projekta

Radovi se trenutačno izvode na zaštiti građevinske jame ulazne građevine, dovodnog cjevovoda i crpne stanice 1 te na taložnici, retencijskom bazenu i crpnoj stanici 2.

U ovoj godini planira se ugovoriti i izraditi izmjena i dopuna glavnog i izvedbenog projekta te ishoditi izmjena i dopuna rješenja za građenje radi uočenih nedostataka projektne dokumentacije, a u cilju postizanja optimalne tehničke funkcionalnosti i izvodljivosti kao i svrsishodnosti sustava kao građevine. S izvođačem će zatim biti ugovoreni izvantroškovnički radovi.

- Ovo je primjer kako dobro iskorištavati sredstva EU uz našu nacionalnu komponentu - rekao je nedugo nakon potpisivanja ugovora župan Danijel Marušić.