Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Senat u Osijeku dao zeleno svjetlo, neizvjesnost u vezi s osnivanjem napokon prekinuta

Slavonski Brod nakon šest godina iščekivanja dobio sveučilište, računaju i na studente iz BiH

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić nedavno su u Zagrebu o osnivanju sveučilišta razgovarali i s premijerom Andrejem Plenkovićem

Za Brodsko-posavsku županiju i Slavonski Brod danas je povijesni dan. Senat osječkog sveučilišta jednoglasno je izglasao promjene koje će omogućiti odvajanje njegovih slavonskobrodskih sastavnica, čime je omogućio formiranje novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji će time postati jedanaesti sveučilišni grad u Hrvatskoj – izjavio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić u srijedu 27. svibnja.

Razvoj i gospodarski oporavak potpomognutih područja Za sufinanciranje 23 projekta u Brodsko-posavskoj županiji odobreno 6 milijuna kuna

U priopćenju Županije navodi se da su ovakve odluke Senata kruna višegodišnje borbe, rada i zalaganja župana Marušića i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića kako bi ovaj veliki projekt došao u fazu realizacije.

Gospodarski napredak

Rezultat je to i dobre suradnje s Vladom na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem koja je dokazala kako ravnomjerno skrbi o svim dijelovima Hrvatske i vodi računa o potrebama lokalnih sredina. Sveučilište u Slavonskom Brodu bit će od iznimnog značenja za budući socioekonomski razvoj Brodsko-posavske županije, ostanak mladih u našoj domovini i privlačenje mladih iz drugih krajeva Hrvatske.

– Početak rada sveučilišta puno će značiti za našu županiju, i to ne samo u akademskom, nego i u gospodarskom smislu. Privlačenjem studenata iz drugih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva, gdje prvenstveno mislim na one iz BiH, doći će do povećanja potrošnje, najma stanova i cijelog spektra drugih benefita koje to donosi – rekao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Osigurana sredstva u državnom proračunu za ovu godinu Za podizanje komunalnog standarda u općinama u županiji više od 2,3 mil. kuna

Neizvjesnost oko osnivanja sveučilišta u Slavonskom Brodu konačno je prekinuta nakon šest dugih godina iščekivanja.

Podsjetimo, Hrvatski je sabor još 25. rujna 2015. donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a određen je 90-dnevni rok u kojem je Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebao donijeti odluku o izdvajanju svojih sastavnica koje bi bile temelj novoga slavonskobrodskog sveučilišta (Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i dislocirani studij Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti). Međutim, time bi osječko sveučilište ostalo bez nastavnika, asistenata, prateće administracije i 1100 studenata, ali i dijela financijskoga kolača koji bi sada bio usmjeren izravno u Slavonski Brod, što im je očito bilo neprihvatljivo. Isto se tako Rektorski zbor Republike Hrvatske usprotivio, kako su istaknuli, “politikama i procedurama kojima se bez suglasnosti sveučilišta pokušavaju mijenjati njihove strukture, čime se višestruko narušava autonomija sveučilišta”.

I nebo je plakalo 28. obljetnica najkrvavijeg ratnog dana

Financiranje osigurano

Ipak, sada je konačno sve riješeno i nadati se da će Sveučilište u Slavonskom Brodu početi raditi već od početka nove akademske godine, odnosno ove jeseni. Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske osigurala je državnome proračunu u 2020. godini 22 milijuna kuna, a u 2021. godini 22,263 milijuna pa s financiranjem ne bi smjelo biti problema.