Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt vrijedan 40 milijuna kuna

Obnavlja se jedan od posljednjih očuvanih "wasserburgova"

Foto: Međimurska županija
Od propadanja će se spasiti zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značaja i otvoriti Muzej nematerijalne baštine

Rekonstrukcija fortifikacije staroga grada Čakovca je pri kraju, pa će se od propadanja spasiti zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značaja, a Međimurje će dobiti suvremeni Muzej nematerijalne baštine. Replika barokne zgrade je pri završetku, a građevinski radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, nakon čega slijedi opremanje.

Prostorije je službeno otvorio gradonačelnik Dinko Burić, a blagoslov i molitvu predvodio je velečasni Zvonko Mrak, upravitelj župe Bocanjevci, čija se filijalna crkva Velike Gospe nalazi u Gorici Valpovačkoj Obnovljen društveni dom u Gorici Valpovačkoj Nakon dvadesetak godina, dom u cijelosti obnovljen i opremljen

– Rekonstrukcija i revitalizacija od iznimne su važnosti za daljnji razvoj kulturnog turizma zbog izuzetne povijesne važnosti za Hrvatsku i srednjoeuropski kulturni krug, arhitektonske atraktivnosti i jedinstvenosti objekta kao jednog od posljednjih očuvanih "wasserburgova" u ovom dijelu Europe. Izuzetno atraktivne povijesne priče vezane uz lokalitet i njezine vlasnike, bogatstva nematerijalne kulturne baštine Međimurja koja će napokon biti interpretirana na jednom mjestu u budućem muzeju, predstavljajući ovdašnja demografska kretanja i školstvo, specifičnost jezika i govora te glazbe, legende, umijeće obrane i ratovanja zasigurno će biti jedan od najzanimljivijih kulturno-turističkih proizvoda u regiji – kažu u Županiji.

Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvan primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a jedna od posebnosti bit će i slamnati krov Matulov grunt u Frkanovcu vrijedan 1,4 milijuna kuna Centar za istraživanje dviju najugroženijih vrsta leptira u Europi

U obnovljenoj utvrdi bit će smješten Muzej nematerijalne baštine s devet muzejskih jedinica. U Muzeju će biti i suvenirnica, muzejski kafić s vidikovcem i edukativni sadržaji vezani uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Projekt je vrijedan 40 milijuna kuna.