Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
'demagoški trik'

Sisački HSLS upozorio na zaduživanje Grada za 25 milijuna kuna

Sisak HSLS
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
'Na naplatu stižu i izgubljeni sudski sporovi protiv bivših radnika Sisak projekata Ksenije Vrebac i Darka Weissa koji će koštati gotovo 1,5 milijuna kuna', upozorili su iz HSLS -a

Sisački HSLS je upozorio kako se Grad Sisak na sjednici Gradskog vijeća u petak zadužuje za 25 milijuna kuna za refinanciranje dugova i opremanje buduće ledene dvorane na Zibalu. "Ima tu i nekih pozitivnih, ali i loših stvari. No u osnovi je sve to demagoški trik", rekao je gradski vijećnik Miljenko Žamarija, predsjednik HSLS-a Sisak.

"Dobre su stavke kredita kojima se refinanciraju, po jeftinijim uvjetima, stari dug prema banci, te obveze prema Epsilonu građenje za vrtić na Zelenom brijegu i sportsku dvoranu na Budaševu. Tu se štedi značajna sredstva, no odmah se dodaje novo zaduženje od 8,5 milijuna kuna za opremanje ledene dvorane na Zibelu čime se ta ušteda anulira, a dvorana poskupljuje na 32 milijuna kuna. Uz to na naplatu stižu i izgubljeni sudski sporovi protiv bivših radnika Sisak projekata Ksenije Vrebac i Darka Weissa koji će koštati gotovo 1,5 milijuna kuna", rekao je Žamarija istaknuvši kako su na to upozoravali godinama.

Gradskom vijeću predloženo je zaduženje od 25 milijuna kuna kojim se refinancira otplata vrtića prema Epsilon građenju od 1,267 milijuna Eura uz uštedu na kamatama od 587,321 kune. Iz istog bi se kredita s milijun kuna refinancirao kredit kod druge poslovne banke čime se na kamatama štedi 17.200 kuna te bi se sa 7,5 milijuna kuna od Epsilona prijevremeno otkupila sportska školska dvorana Budaševo pri čemu bi, računajući kamate novog kredita, ušteda bila 7,3 milijuna kuna jer bi inače po otplatnom planu za dvoranu do 2025. trebalo platiti ukupno 15,6 milijuna kuna.

S druge strane 8,5 milijuna kuna iz kredita bi se utrošilo na opremanje i dovršetak buduće ledene dvorane krajem ove i u 2018. godini. U konačnici bi s tih 25 milijuna kuna Grad uštedio 7,922 milijun kuna starih dugova, ali bi se zadužio za novih 8,5 milijuna kuna, čime se dug grada povećava za 600.000 kuna i vezane kamate.