Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak 654 pregleda
Certifikati OŠ Braća Ribar

Sisački učenici jedu zdravo, a imaju i jelovnik za dijabetičare

Sisačka osnovna škola Braća Ribar dobila certifikat "Healthy Meal Standard"
1/8
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Od ove godine u Sisku sve škole imaju kuhane tople obroke, a od lani učenici jedu svježe voće i povrće sa sisačkih OPG-ova

Osnovna škola Braća Ribar u Sisku prva je u Hrvatskoj dobila certifikat “Healthy Meal Standard” u sklopu kojeg je svih 42-oje djelatnika škole, uključujući i četiri kuharice, prošlo edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika.

– Priznat je taj certifikat od strane fakulteta, ministarstava i drugih ustanova u Hrvatskoj, te se primjenuje u mnogim državama svijeta. Osnova škola Braća Ribar dobila je, kao prva u RH, certifikat za prehranu djece po načelima zdrave prehrane u osnovnim školama za djecu od sedam do 13 godina te još jedan certifikat za pripremu hrane za učenike dijabetičare – rekla nam je nutricionistkinja Diana Gluhak.

Ovog je ljeta i sama školska kuhinja obnovljena i modernizirana. Tako se od sada uz tople obroke u samoj kuhinji radi i, primjerice, pašteta od tunjevine koja je zamjenila linoladu i slične slatke namaze.

Manje dijabetesa i alergija

– Ugovor smo potpisali na tri godine, a za te tri godine očekujem da će u našoj školi manje biti prisutan problem koji je danas kod školske djece u Hrvatskoj učestao, a to je pretilost. Očekujem i da bude manje dijabetesa i alergija jer se sve bazira na zdravoj prehrani sa svježim voćem i povrćem – rekla je ravnateljica OŠ Braća Ribar Vesna Šebek.

Od ove godine u Sisku sve škole imaju kuhane tople obroke, a od lani učenici jedu svježe voće i povrće sa sisačkih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava.

– Tendecija je da ovo što sada imamo u OŠ Braća Ribar primjenimo u svih devet gradskih osnovnih škola. Šećere zamijeniti medom, ubaciti još više voća i povrća u jelovnike... – napominje sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Djeca tek trebaju reagirati na ove zdrave obroke, a jučer su mnogi isticali kako one prehrambene navike koje steknu u školi, treba prebaciti i u njihove domove. Stoga “Healthy Meal Standard” obuhvaća i edukaciju roditelja o zdravoj prehrani, a predavanja će za njih biti tijekom rujna i listopada.