Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Odana počast najzaslužnijima za slobodnu Hrvatsku

Sjećanje na četrdeset pet branitelja iz zaprešićkog kraja koji su poginuli u ratu

Foto: Grad Zaprešić
Uživamo u slobodi i zato s ponosom i poštovanjem slavimo današnji dan - rekao je gradonačelnik Željko Turk

Dana 8. rujna 1991. život je izgubio dvadesetogodišnji Mario Brašić, prvi poginuli zaprešićki branitelj. Stoga je taj datum, inicijativom Odbora za zaštitu ratnih invalida i stradalnika Domovinskoga rata, simbolično izabran kao Dan branitelja grada Zaprešića, koji je ove godine obilježen treći put zaredom.

Ratovali diljem Hrvatske

Ustrojavanjem Zapovjedništva obrane grada Zagreba u ožujku 1991., a onda i prvih zagrebačkih brigada, u Zaprešiću je registrirano, u dvadeset pet mjesnih zajednica, 1965 dragovoljaca. Zaprešićka brigada nikada nije osnovana, pa su zaprešićki dragovoljci ratovali na ratištima diljem Hrvatske.

U Domovinskom ratu 45 je branitelja zaprešićkog kraja dalo život u obrani domovine, od gotovo 300 koliko ih je ukupno poginulo 
s područja Zagrebačke županije. Tako je i ove godine svečanost Dana branitelja započela odavanjem počasti poginulim braniteljima.

Na spomen obilježju postavljenom upravo njima u čast, vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ministarstva branitelja, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića te zaprešićki policajci i vatrogasci.

Nakon polaganja vijenaca, povorka kojoj su se pridružili i brojni građani, u svečanom se mimohodu, na čelu kojeg su bile ratne 
zastave, uputila prema crkvi sv. Ivana Krstitelja, gdje je služena sveta misa. I ondje su pročitana imena 45 hrabrih branitelja zaprešićkog kraja, koja nikada ne smiju biti zaboravljena.

Kako slike govore više od riječi, na Trgu Ivana Pavla II. građani su imali  priliku pogledati i izložbu ratnih fotografija Specijalne jedinice policije Alfa iz Zagreba. Osim odavanja počasti poginulim kolegama i njihovim obiteljima te priznanja svojim živućim pripadnicima, među kojima je i pozamašan broj Zaprešićana, cilj je bio građanima, posebno mladima, ispričati veličanstvenu, autentičnu priču o Domovinskom ratu i ljudima  koji su izborili pobjedu u gotovo nemogućim uvjetima.

Uključili se i učenici

U obilježavanje Dana branitelja uključili su se i učenici osmih razreda koji su, osim razgledavanja fotografija, ovom prigodom posjetili spomen-sobu poginulih mladića u Udruzi roditelja poginulih branitelja, a prikazan im je i film redatelja Obrada Kosovca naslovljen “Naše je sinove vodila ljubav i hrabrost”.

Proslava je završila nastupom Zaprešić boysa na središnjem gradskom trgu a kratku poruku zahvale braniteljima je uputio gradonačelnik Željko Turk.

– Zahvaljujući vama, danas živimo u samostalnoj i suverenoj državi koju su sanjale brojne generacije prije nas. Uživamo u slobodi i zato s ponosom i dubokim poštovanjem slavimo današnji dan s vama koji ste među nama, a s iskrenim se pijetetom prisjećamo onih koji, nažalost, više nisu. Vječna im slava i hvala i neka im je laka hrvatska gruda kojoj su nesebično darovali najvrednije što su imali – poručio je gradonačelnik Turk i dodao da se treći put obilježava Dan branitelja.

Zahvaljujući braniteljima, dobili smo samostalnost, rečeno je na svečanosti uoči nastupa Zaprešić boysa koji su koncert započeli pjesmom "Igraj, moja Hrvatska". Bila je to lijepa večer na kojoj je dostojanstveno obilježen važan dan. Udruga roditelja poginulih u Domovinskom ratu zahvalila je onima koji su pomogli da se oda počast svima koji su dali život za Hrvatsku. Uručene su i zahvalnice.