Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
56. Đakovački vezovi dobili četvrtu zemlju partnera

Sjeverna Makedonija zemlja partner Vezova

1/2
Foto: Đakovo
Ovogodišnji, 56. Đakovački vezovi trajat će od 17. lipnja do 3. srpnja

Republika Sjeverna Makedonija je zemlja partner 56. Đakovačkih vezova. Potvrđeno je to proteklog tjedna u Zagrebu u prostorijama veleposlanstva, gdje se delegacija Grada Đakova susrela s veleposlanikom NJ. E. Milaimom Fetaijem i direktoricom Kulturno-informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu Natalijom Popovskom.

Podsjetimo, makedonska delegacija posjetila je Grad Đakovo u listopadu prošle godine i tada su počeli prvi razgovori o mogućnosti partnerstva te zemlje i Đakovačkih vezova, jedne od najvećih manifestacija izvornog folklora u Hrvatskoj i Europi.

O pojedinostima partnerstva s veleposlanikom i njegovim suradnicima razgovarali su zamjenik gradonačelnika Antun Galić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miroslav Klepo, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek i predsjednik Kulturnog vijeća 
Robert Francem.

Republika Sjeverna Makedonija bit će četvrta zemlja partner Đakovačkih vezova. Model zemlje partnera prvi je put uveden 2018. godine i tada je tu ulogu imala Ukrajina. Nakon nje slijedile su Slovačka i Mađarska. Ovogodišnji, 56. Đakovački vezovi trajat će od 17. lipnja do 3. srpnja 2022. godine.

Đakovački vezovi su manifestacija koja svake godine okupi mnoštvo ljudi kako bi se uz pjesmu i ples očuvala tradicija naših krajeva. To je najveći hrvatski tradicionalni festival. Manifestacija je međunarodnog karaktera jer na njoj sudjeluje sedamdesetak folklornih skupina iz cijelog svijeta s oko četiri tisuće izvođača. Svaka skupina ima drukčiju nošnju, a svaku nošnju krasi drukčiji vez.