Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Školska shema u Samoboru

Školarcima jednom tjedno osigurani dodatni zdravi obroci

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Samoborskim je školama odobreno oko 142.000 kuna za voće i povrće i 120.000 kuna za mliječne proizvode

Grad Samobor i ove godine zajedno sa svim osnovnim školama na svom području sudjeluje u projektu Školska shema koji se provodi na razini čitave Hrvatske. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Gradu Samoboru odobrila je sredstva u iznosu od 141.640,71 kuna za voće i povrće i 119.617 kuna za mlijeko i mliječne proizvode za 3055 učenika.

Voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode ponudit će se učenicima osnovnih škola kao zaseban obrok, neovisno o obrocima u okviru školske prehrane, najmanje jednom tjedno u rasponu od najmanje 12 do najviše 24 tjedna tijekom školske godine. 

Školska shema jedan je od programa kojim se provodi dio javnozdravstvene politike Europske unije, a kojim se potiče promoviranje zdravog načina života, osobito djece i mladih osoba. Shema zapravo predstavlja program potpore namijenjen poboljšanju distribucije poljoprivrednih proizvoda, koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Radi se o posebnom programu potpore Europske unije za opskrbu voćem i povrćem te mlijekom i mliječnim proizvodima u obrazovnim ustanovama.

Program se, kao objedinjen europski projekt, provodi u šestogodišnjem razdoblju, od školske godine 2017./2018. do školske godine 
2022./2023., nakon čega se očekuje nastavak provedbe u novom programskom razdoblju.