Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Rad akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vile

Skulptura “Šibenik stina” duga je četiri metra

– Kad pred kraj nisam više imao snage, ključnu podršku dao mi je gradonačelnik Željko Burić. Doslovno mi je rekao da moram izdržati i da je njegova podrška neupitna. Sljedeći dan bio sam kao nov i završio sam rad – s puno emocija kazao je Zvonimir Vila

Skulptura akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vile od patinirane bronze nazvana  “Šibenik stina”, duga četiri metra, široka metar i pol te visoka pola metra, svečano je otkrivena ispred zgrade šibenske gradske uprave, na Trgu palih branitelja Domovinskog rata. Riječ je o Vilinu umjetničkom djelu vrijednom 450 tisuća kuna koje prikazuje staru gradsku jezgru Šibenika.

Skulpturu je, posredstvom europskog projekta “Tourism For all”, naručila i financirala Turistička zajednica Grada Šibenika. Da je autor od makete, slične onima koju u strojnoj obradi imaju drugi gradovi, napravio skulpturu kojoj je udahnuo život i umjetničku vrijednost te turističku atrakciju, kazao je na svečanosti Dino Karađole, direktor TZ-a.

Za skulpturu je tom prilikom Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu povijesti umjetnosti u Splitu, rekao da izaziva labirintski osjećaj predočen sintagmom Milivoja Zenića “Kalama, skalama i butama”, što je kod Šibenika najvažnije.

Sam akademski slikar i grafičar bio je na svečanosti otkrivanja “Šibenika stine” posebno emotivan povjerivši prisutnima da je jedva čekao taj dan. Skulptura mu je, kazao je, predstavljala veliki izazov, a posvećena je Nikolini.

– Kad pred kraj nisam više imao snage, ključnu podršku dao mi je gradonačelnik Željko Burić. Doslovno mi je rekao da moram izdržati i da je njegova podrška neupitna. Sljedeći dan bio sam kao nov i završio sam rad – s puno emocija kazao je Vila i zahvalio se i Dinu Karađoli na ljubavi prema gradu, Anti Cicvariću, koji mu je ustupio prostor za rad na skulpturi, te kolegi Anti Jurkiću, koji je, kako je rekao, sjajno odradio lijevanje.