Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Neobičan hobi Siščanina Damira Tonkovića

Skupio više od 190 izdanja knjiga o Harryju Potteru na 35 različitih jezika

U sisačkoj knjižnici izložena Potter kolekcija Damira Tonkovića
1/13
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sve knjige koje je Damir Tonković, inače nastavnik fizike u školi, prikupio mogu se razgledati u dječjoj knjižnici u Sisku

Više od 190 različitih izdanja romana o Harryju Potteru na 35 različitih jezika dosad je sakupio 61-godišnji Siščanin Damir Tonković. Jedinstven je to hobi u Hrvatskoj, a u svijetu, po Damirovu saznanju, postoji još samo dvoje takvih sakupljača – u Brazilu i SAD-u.

– Cijeli život skupljam svašta, ali u zadnje tri godine odlučio sam skupljati knjige. Harryja Pottera odabrao sam zbog atraktivnosti i brojnosti izdanja i knjiga. Izdanja imaju različite naslovne stranice, postoje razna prigodna izdanja i kolekcionarski je to dosta privlačno – rekao nam je na otvaranju izložbe svoje kolekcije u dječjoj knjižnici u Sisku Damir Tonković, nastavnik fizike u osnovnoj školi.

Pažnju na izložbi privlače primjerci na gruzijskom, kmerskom, katalonskom, vijetnamskom, kineskom i drugim jezicima.

– Uskoro će izaći i prijevod na drugo škotsko narječje, i to će biti 80 jezik na koji je preveden Harry Potter, a različitih knjiga i izdanja ima sigurno 5000. Neka bi bilo teže nabaviti, no vjerujem da bi se, da je malo više novca, bez problema moglo skupiti tisuću različitih knjiga – govori Tonković koji, uz 170 stranih izdanja, ima i sva hrvatska. Primjerice, prvi roman o Harryju Potteru kod nas je do sada izdan u 17 izdanja i on ih ima sve. No, kad je riječ o stranim jezicima, zadovolji se tek jednim izdanjem.

– Primjerice, iz Ukrajine mi je nedavno stiglo novo ilustrirano izdanje Harryja Pottera i pet knjiga koštalo me 300 kuna, što nije previše. Ima i skupih, a problem je i poštarina pa sam za dvije knjige od 10 dolara iz Kambodže platio 40 dolara poštarine. Od svake plaće nešto izdvojim, a nešto dobijem i prijateljski. Pošaljem ja poklon iz Hrvatske, a oni mi pošalju knjige – objašnjava Siščanin. J. K. Rowling do sada je napisala osam romana o mladom čarobnjaku Harryju i dodatna tri priručnika, Damir ih sve skuplja, a ono što je do sada skupio može se u dječjoj knjižnici u Sisku razgledati do 15. studenoga.