Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Nagrada za životno djelo ide fra Vatroslavu Frkinu, te voditeljici zbora Smiješak Vesni Radinčić

Slavi se velika 780. obljetnica Dana grada Samobora

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Nudit će se i zaštićeni proizvodi rudarska greblica i samoborski bermet

Svake treće subote u listopadu u spomen na dobivanje povelje kojom je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. godine Samoboru 
dao status slobodnog kraljevskog trgovišta obilježava se Dan grada Samobora. Velika, 780. obljetnica ove će godine biti obilježena uz bogat i raznovrstan program koji  traje do subote i nedjelje kada će se održati središnja proslava.

Kvizovi, izložbe, predavanja

U Bunkeru se može pogledati izložba fotografija Samoborski motivi koje su izradili mladi amateri, održana je Književna šetnja za gimnazijalce, a u samoborskom muzeju je otvorena izložba i održano predavanje “Pravna povijest Samobora”. UGradskoj knjižnici je izložba ilustracija Ivana Šivaka “Ajla i samoborske legende – tajni stanovnici Rudnika sv. Barbara”. Samoborci su pogledali i dvije predstave, “Šumu Striborovu” i onu Teatra Exit “Fešta”, a predstavljena je i knjiga Igora Matijašića “Samoborske zavičarije od A do Ž – crtice iz Bregane” te izložba fotografija. U petak navečer, u 18 sati, u Kinu Samobor održava se premijera dokumentarnog filma Silvestra Kolbasa “Tvornica filmova”.

Subotnji slavljenički program počet će u 8 ujutro budnicom Gradske glazbe Samobor, a potom će u 9 sati u Parku domovinske zahvalnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća biti odana počast braniteljima koji su život dali za Domovinu. U svečanosti će sudjelovati i oko 20 povijesnih postrojbi koje će prodefilirati ulicama Samobora.

Podno župne crkve svete Anastazije udruga Etno fletno pripremit će “Plac pod cirkvom”, Gljivarska udruga Sunčanica – Samobor priredit će izložbu gljiva i gljivarski kotlić, a mjesni odbori, gradske četvrti i dobrovoljna vatrogasna društva i ove će se godine tijekom Festivala kotlovine okušati u pripremi te poznate samoborske mesne delicije.

Na Trgu kralja Tomislava građanima i posjetiteljima će se u okviru eno-gastro kutka nuditi poznati samoborski proizvodi  zaštićeni i na europskoj razini: rudarska greblica i samoborski bermet te vina samoborskih vinara i vinogradara.

Na Trgu kralja Tomislava u 20.30 sati koncert će održati Petar Grašo, a u nedjelju u 11 sati ondje će nastupiti Dječji zbor Smiješak 
dok je u 18 sati na rasporedu nastup Tamburaškog društva Ferdo  Livadić.

Priznanja zaslužnima

Izložbe, predavanja, promocije književnih djela, povijesna šetnja, kviz o prošlosti Samobora, besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, malonogometni turnir, stolnoteniski turnir – samo su dio bogatog programa proslave Dana grada Samobora, a detaljan program potražite na mrežnim stranicama Grada Samobora. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Svečana sjednica Gradskog vijeća bit će održana u subotu u 12 sati u dvorani samoborskog kina, a prilika je to da Grad istaknutim građanima koji su svojim radom  i trudom zadužili Samobor dodijeli javna priznanja. Nagrada za životno djelo pripast će fra Vatroslavu Frkinu, koji je poznat po svom neumornom radu za crkveno i opće dobro, a ove godine proslavio je zlatni jubilej – 50 godina svećenstva.

Također se dodjeljuje profesorici klarineta u Glazbenoj školi Ferdo Livadić i dugogodišnjoj voditeljici zbora Smiješak Vesni Radinčić. Nagrade Grada Samobora dodijeljene će biti Amaterskom kazalištu POU Samobor – PAX, Stanku Garašiću, Miljenku Komesu, Damiru Žitkoviću i restoranu Vilinske jame. Samoborci i njihovi gosti iznimno se raduju proslavi Dana grada, koja je mnogima postala omiljena samoborska fešta za sve uzraste.