Izbornik
Naslovnica Gradovi 817 pregleda
Zbog brisanja s burze i preseljenja

Slavonski Brod rekorder po smanjenju broja nezaposlenih

Zavod za zapošljavanje Osijek
Foto: Krunoslav Petrić/HaloPix//PIXSELL
Prema podacima brodske Područne službe HZZ-a, evidentirana nezaposlenost u svibnju je za 27 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec smanjena za 12 posto

Iako smo ga naviknuli gledati na čelu kolone po zagađenosti zraka ili prema lošim ekonomskim trendovima, Slavonski Brod prednjači među hrvatskim gradovima i prema jednom drugom pokazatelju – smanjenju ukupnog broja nezaposlenih.

Naime, ovih je dana objavljena informacija kako Hrvatska danas ima samo 172 tisuće nezaposlenih, a statistički podaci govore kako je apsolutni rekorder Slavonski Brod. Naime, nezaposlenost u ovom gradu u posljednje četiri i pol godine smanjena je za gotovo nevjerojatnih 64 posto. Prevedeno u apsolutno brojke, broj osoba prijavljenih na burzi rada smanjen je za čak 7.613 – s 11.865, koliko ih je u evidenciji bilo u prosincu 2012., na 4.252, koliko ih je u područnom uredu Zavoda za zapošljavanje bilo registrirano potkraj prošlog mjeseca.

Kako još uvijek mnogi odlaze na sezonski rad, izvjesno je kako će se do kraja ljeta ta brojka dodatno smanjiti. U navedenom razdoblju prosječna nezaposlenost enormno je smanjena i u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji, gdje je na birou trenutno evidetirano 7.825 osoba, što je za 10.696 ili 58 posto manje nego u prosincu 2012., kada ih je bilo 18.548.

Naravno, razlozi takvog stanja ne leže u enormnom povećanju zaposlenosti, nego prvenstveno u brisanju iz evidencije Zavoda zbog neredovitog javljanja te u preseljenju građana u inozemstvo i druge dijelove Hrvatske, a tek manjim dijelom i u porastu zapošljavanja iz evidencije u programima javnih radova. Prema podacima brodske Područne službe HZZ-a, evidentirana nezaposlenost u svibnju je za 27 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec smanjena za 12 posto.