Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 430 pregleda
Tajno glasovanje

Snježana Prijić-Samaržija nova rektorica Sveučilište u Rijeci

Snježana Prijić-Samaržija
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Nova rektorica je istaknula kako će se truditi biti jednako dobra rektorica svima, na dobrobit cijelog sveučilišta, svih sastavnica i studenata

Nova rektorica Sveučilišta u Rijeci je Snježana Prijić-Samaržija, dosadašnja prorektorica za studije i studente, odlučeno je u utorak tajnim glasovanjem na sjednici Senata Sveučilišta. Snježana Prijić-Samaržija je druga žena na čelu riječkoga sveučilišta.

Dosadašnji rektor Pero Lučin je izvijestio kako je glasovanje obavljeno dvokružno, nakon što su u prvom krugu Prijić-Samaržija i Zlatan Car, prorektor za informatizaciju, dobili jednak broj glasova, po osam. U drugom krugu je Prijić-Samaržija dobila 14 glasova članova Senata, a Car preostalih devet. Izrazio je zadovoljstvo da su se članovi Senata opredijelili za kontinuitet razvoja, s obzirom na to da je Sveučilište u velikom zamahu. "Procijenili su da Prijć-Samaržija najbolje može odgovoriti na izazove, a to su provedba strategije i razvoja sveučilišta. Izazovi su sve veći te pozivam sve u akademskoj zajednici da joj daju podršku u radu", rekao je. 

Snježana Prijić-Samaržija zahvalila je svima koji su glasovali za nju,N. "Ne smijemo posustajati u našoj vjeri u znanost i obrazovanje jer jedno oni mogu učiniti svijet boljim. Ne smijemo posustajati u nadi da ćemo čineći dobre stvari jednog dana uistinu ubirati plodove rada, unatoč svim preprekama", naglasila je i dodala kako rektor nije učinio ništa ako nešto nije učinio za ljude, za širu zajednicu, a ne samo za akademsku zajednicu.

Osvrnula se na provedenu kampanju za izbor rektora, u kojoj je bila izložena napadima na portalima, navodeći da ju je u to vrijeme matični Filozofski fakultet jednoglasno podržao i hrabrio u trenucima koji nisu bili laki. Kazala je i kako je u kampanji očekivala sučeljavanje programa i ideja, a ne poteze koji su nedostojni akademske zajednice.

Prijić-Samaržija je diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, magistrirala na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je i u dva međunarodna postdoktorska znanstveno-istraživačka projeka. Od 1997. godine djeluje na Filozofskom fakultetu u Rijeci na radnim mjestima od docentice do redovne profesorice u trajnom zvanju. Od 2008. prorektorica je za studije i studente, a ujedno, od 2013. godine, direktorica Centra za napredne studije za Jugoistočnu Europu sa sjedištem u Rijeci.