Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Obilježeno 33 godine od ustroja jedinice Specijalne policije

Specijalci iz Vinkovaca ratovali su širom Hrvatske

storyeditor/2024-07-04/obljetnica_1.jpg
1/3
Foto: Grad Vinkovci Polaganje vijenaca i molitva u spomen na stradale pripadnike jedinice Specijalne jedinice policije Vinkovci

Polaganjem vijenaca i prigodnim programom obilježena je obljetnica ustroja jedinice Specijalne policije Vinkovci. Tom prigodom nekadašnji specijalci prisjetili su se kako je 1991. godine 15 policajaca pristupilo u Osnovnu školu Antun Gustav Matoš gdje je i ustrojena jedinica Specijalne policije te istaknuli kako su ponosni na svoj ratni put i sve što su dali tijekom rata.

Prisjećajući se početaka, predsjednik Udruge specijalne policije Vinkovci Stevo Culej rekao je kako je nakon svih onih koji su doživjeli masakr u Borovu Selu, nakon prelaska u gardu, Hrvatsku vojsku, došlo do potrebe ponovnog osnivanja. Kazao je kako ih je od cijele Policijske uprave prvo bilo 15, na čelu sa zapovjednikom Juricom Toljom iz Osijeka, da bi nakon tri dana ponovno od 400 policajaca u novoosnovanu jedinicu prešlo troje.

– Od cijele policijske uprave, od bivšeg milicijskog sastava prešao je samo jedan djelatnik, Željko Dujmić, a od naših redarstvenika iz akcije u Borovo Selo došao je samo Matija Mičić. To vam govori sve o tome kakva je situacija u to vrijeme vladala i koliko se zaziralo od ulaska u jednu takvu jedinicu koja je u svome ratnom putu prošla od Vukovara, Bogdanovaca, Jankovaca, Mirkovaca, Bljeska, Oluje, Maslenice, Medačkog džepa i do Dubrovnika – rekao je Culej.

Polaganje vijenaca i molitva u spomen na stradale pripadnike jedinice Specijalne jedinice policije Vinkovci
Foto: Vinkovci Polaganje vijenaca i molitva u spomen na stradale pripadnike jedinice Specijalne jedinice policije Vinkovci

Tijekom svoga ratnog puta ova jedinica je izgubila 22 djelatnika, a ranjene nikad nisu ni brojili. Dodao je kako su se neki i nakon višekratnog ranjavanja i zarobljavanja ponovno vraćali u postrojbu.

Na doprinosu pripadnicima Specijalne policije Vinkovci tijekom Domovinskog rata zahvalio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kojemu je ovom prigodom uručena i Plaketa udruge Specijalne policije Vinkovci.

– Kad samo pogledamo fotografije u Domu branitelja i vidimo sve one terene koji su oni prošli, na koji način i koliko su sudjelovali u Domovinskom ratu, koliko je specijalne policije na kraju svega i izniklo, možemo samo s jednim velikim poštovanjem reći hvala. Važno je sjetiti se i onih koji su bili dio njih, a koji su dali ono najvrednije, svoje živote – rekao je Bosančić.

storyeditor/2024-07-05/JaskaA1__2_.jpg DVD Petrovina i spasilački tim DVD-a Jastrebarsko održali vježbu u središtu naselja U Petrovini proslavili čak 130 godina rada vatrogasnog društva storyeditor/2024-07-04/naslovnica_4.jpg Osječko-baranjska županija i PRONI Centar proveli projekt "Mladi, kako ste?" Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih Započeli su radovi u OŠ Suhopolje vrijedni oko 180.000 eura, a u sklopu projekta cjelodnevne škole Cjelodnevna škola Počeli radovi u OŠ Suhopolje vrijedni 180.000 eura