Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Pridonio urbanizaciji i industrijalizaciji

Spomen ploča Dragutinu Žaniću, vizionaru modernih Vinkovaca

Dragutin Žanić spomen ploča
Foto: Branimir Bradarić
Žanić je tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća kroz razne inicijative, ali i svojih aktivnostima, pridonio urbanizaciji i industrijalizaciji Vinkovaca

Gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić i župan Božo Galić danas su na poslovnom centru terme u Vinkovcima otkrili spomen ploču u znak sjećanja na Dragutina Žanića (1923-1996).

- Bio je veliki čovjek s velikim djelima, vizionar modernih Vinkovaca i idealist - rekao je direktor Slavonske naklade "Privlačica" Martin Grgurovac.

Tijekom svečanosti istaknuto je kako je upravo Žanić tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća kroz razne inicijative, ali i svojih aktivnostima, pridonio urbanizaciji i industrijalizaciji Vinkovaca. Nekadašnji političar i bankar bio je i vizionar modernih Vinkovaca. Rečeno je i kako je Žanić, između ostaloga, zaslužan i za osnutak ogranka Društva hrvatskih književnika Hrvatske koji je bio prvi ogranak izvan Zagreba. U Vinkovce je doveo i ogranak tadašnjeg JAZU, danas HAZU. Poznat je i kao osoba koja je jedan od osnivača Vinkovačkih jeseni.

Foto: Branimir Bradarić

Na svečanosti je rečeno i da je Žanić bio zaslužan za planiranje i uređenje gradskih naselja Kanovci i Lapovci, gradnju novoga mosta na Bosutu, ceste Vinkovci-Županja, plantažu jabuka Borinci, osnutak NK Cibalije (tada NK Dinamo)… Svojevremeno je kao saborski zastupnik, predlagao i da ročnici hrvatske nacionalnosti vojni rok u tadašnjoj JNA služe u vojarnama u Hrvatskoj, odnosno da Hrvatska ima svoju vojsku.

- Žanić je čovjek koji je živio za Vinkovce i ovaj naš kraj - istaknuo je župan Galić.

Na spomen ploči Žaniću, koja je rad akademskog kipara Ive Križanca, uz brončani reljef lica napisano je i "vizionar modernih Vinkovaca".