Izbornik
Naslovnica Gradovi
I to je Vukovar

Srpski i hrvatski nogometni klub igrali za pomoć bolesnom mladiću

Humanitarna utakmica u Vukovaru za Vasilija Sentivanca koji je obolio od leukemije
1/8
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Utakmica između HNK Vukovar '91., koji ima prefisk hratski, i NK Vuteks Sloga, koji ima naziv srpski, organizirana je kako bi se pomoglo Vasiliju Sentivancu (17), koji je obolio od akutne leukemije, a igrao je u oba kluba

Vukovar nisu samo razbijene dvojezične ploče, stranačka prepucavanja, podmetanja, prosvjedi… Vukovar je grad koji može ponuditi puno više nego što se zna u javnosti, ali i grad u kojem se živi normalno bez obzira na svakodnevicu. Dokaz tome je i jučerašnja humanitarna nogometna utakmica “Za Vasu” na kojoj su snage odmjerili HNK Vukovar ‘91, koji ima prefiks “hrvatski“, i NK Vuteks Sloga koji pak ima naziv “srpski”.

– Utakmica je organizirana kako bismo pomogli Vasiliju Sentivancu (17), koji je obolio od akutne leukemije, i njegovoj obitelji. S njegovim ocem, koji je Srbin po nacionalnosti, godinama sam radio i ova utakmica samo je jedan od rezultata toga prijateljstva. Želimo pomoći koliko možemo tome mladiću koji je igrao za oba kluba – rekao je inicijator utakmice Davor Tomić, inače hrvatski branitelj.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Dva velika gradska sportska rivala, čije su utakmice uvijek značile nešto više, još jednom su odmjerila snage, pri čemu nije bio važan rezultat. Slavko Baketa, voditelj Nogometne škole Mali Vukovarac, koja djeluje pri HNK Vukovar ‘91, rekao je da je cilj utakmice pokazati da Vaso nije sam te da se život mora živjeti, i to bez podjela.

Nije važno tko je tko

– U našem klubu nije važno tko je koje nacionalnosti. Svaki naš član je prije svega naš igrač bez obzira radi li se o Hrvatu, Srbinu... Uostalom, tijekom godina imali smo u momčadi više igrača srpske nacionalnosti, a neki su bili i kapetani – rekao je Baketa.

Jedan od tih je i Danijel Spasić koji je prije nekoliko godina bio kapetan HNK Vukovar ‘91, a danas je kapetan NK Vuteks Sloge. Kaže da je to bilo lijepo iskustvo i da nije imao nikakvih problema.

– Ovdje smo da pomognemo Vasi, a ovo je najmanje što možemo učiniti. Vukovar se treba ujediniti, i to ne samo u ovakvim slučajevima nego i inače u životu. Nije važno tko je što. Prošlost je nešto što se dogodilo, ali mi živimo danas za budućnost. Trebamo se držati zajedno kako bi ovaj grad opstao – rekao je Spasić.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček istaknuo je da je utakmica znak da Vukovar živi normalno, unatoč nizu specifičnosti, te da ima mnogo sličnih pozitivnih primjera.