Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
Zagađenje usred turističke sezone

Stigli rezultati: u vodičkoj vodi više nema fekalija i ispravna je za piće

Vodice pitka voda
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Analiza Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije potvrdila je da je voda u ulici Blata i Prvićkoj ulici u Vodicama ispravna je za piće

Analiza Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije potvrdila je da je voda u dvjema ulicama u Vodicama ispravna za piće, a nakon što je prošli tjedan došlo do zagađenja prodorom fekalija iz bušotine ispred zgrada u izgradnji.

Vodička gradonačelnica rekla je u ponedjeljak kako je najvažnije da je šteta sanirana te upozorila da je turističkom imidžu grada nanesena velika šteta.

"Nakon provedenih analiza uzoraka vode uzetih 27. i 28. srpnja od strane Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, rezultati su pokazali da su svi uzorci sukladni uvjetima koji su propisani Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju slijedom čega obavještavamo potrošače u ulici Blata i Prvićkoj ulici u Vodicama da je voda ispravna za piće", obavijestili su u ponedjeljak iz Vodovoda i odvodnje.

Stanari su tijekom vikenda vodu mogli koristiti za higijenske potrebe, ali ne i za piće.

"Velika je šteta nanesena turističkom imidžu Vodica jer se incident dogodio usred sezone, a radi se zapravo o dijelu Vodica sa tridesetak domaćinstava. Kvar je odmah uočen i odmah je išla obavijest da voda nije za piće i higijenu. Hvala Bogu nema oboljelih, iako su ljudi davali izjave da su neki završili u bolnicu, no iz šibenske bolnice nismo dobili potvrdu da je itko zatražio liječničku pomoć. Poljaku koji se žalio Turističkoj zajednici, ponuđen je alternativni smještaj, kao i svim gostima u tim ulicama, ali nitko to nije prihvatio ni otišao iz grada ranije. Najvažnije od svega je da je šteta sada sanirana", kazala je gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Stanari tridesetak kuća u ulicama Blata i Prvićka u Vodicama kojima je pitka voda u utorak ujutro zagađena prodorom fekalija iz bušotine ispred zgrade investitora Zorana Josipovića, prošli tjedan su u svoju ulicu pozvali medije kako bi javnosti ukazali na probleme koje su ih zatekli usred turističke sezone.

Stanari su ukazali i na problem septičkih jama koje nesavjesni građani ispuštaju po cesti, umjesto da ih prazne cisternama, što je dugogodišnji problem tog dijela Vodica koji je još bez kanalizacije.