Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
U ZALEĐU VODICA

Sanirano odlagalište otpada Leć

1/9
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Radovi su ugovoreni javnim natječajem u bruto iznosu od 10,476.472,60 kn, dok je usluga nadzora ugovorena u bruto vrijednosti od 205.375 kn

Završena je sanacija odlagališta otpada Leć koje se nalazi u zaleđu grada Vodice. Tvrtka Bemix d.o.o. radila je na sanaciji ovog odlagališta, a nadzor projekta vršila je tvrtka Hidroplan d.o.o..

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u radnom posjetu županiji Sanacija lukobrana, odvoz otpada iz mora u Tribunju te gradnja ribarske luke u uvali Peleš

Radovi su ugovoreni javnim natječajem u bruto iznosu od 10,476.472,60 kn, dok je usluga nadzora ugovorena u bruto vrijednosti od 205.375 kn. Vođenje projekta koji je financirala Europska unija obavila je tvrtka Maxicon d.o.o. Projekt sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Leć provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. 

Cilj projekta je sanacija neusklađenog odlagališta neopasnog otpada, odnosno sprečavanje daljnjih negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje koje će doprinijeti ublažavanju negativnih učinaka na javno zdravstvo i ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i turizam, smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju prirodnog okoliša koje donosi društvenu i gospodarsku korist, ispunjenju međunarodnih obaveza definiranih Ugovorom o pristupanju RH EU, održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa i unaprjeđenju prirodnog i održivog okoliša.

RUŠE SE REKORDI POSJEĆENOSTI Varma Vineet iz Indije sto tisućita je posjetiteljica kliške tvrđave u 2019.

Odlagalište Leć smješteno je u sjeverno-istočnom dijelu Grada Vodica, na udaljenosti od oko 4 km od grada Vodica, te se rasprostire na ukupno 3,6 ha površine. Odlagalište obuhvaća staru plohu na kojoj se otpad odlagao do 2011. godine te novu plohu na koju se otpad odlagao od sredine 2011. Nakon prestanka s radom 29. veljače 2016. godine, otpad s područja Grada Vodice i Općine Tribunj odvozi se i zbrinjava u okviru Županijskog centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Površina pod otpadom iznosi 21.805 m2, s ukupno oko 180.500 m3 odloženog otpada.