Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u radnom posjetu županiji

Sanacija lukobrana, odvoz otpada iz mora u Tribunju te gradnja ribarske luke u uvali Peleš

Foto: Šibensko-kninska županija
Ribarska luka u uvali Peleš približne je površine 0,4 hektara na kopnenom dijelu i 2 ha akvatorija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji. Održala je radni sastanak sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima, ravnateljima JU Zavoda za prostorno uređenje, Razvojne agencije, Lučke uprave Šibensko-kninske županije i direktoricom Ribarske zadruge Tribunj – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i dodali da se na sastanku razgovaralo o financiranju projekta sanacije lukobrana i problemu odvoza otpada iz mora u ribarskoj luci Tribunj, o izgradnji ribarske luke Rogoznica u uvali Peleš te o Purifikacijskom centru u ŠKŽ-u – projektu kojim županija planira jačati kapacitete u sektoru marikulture.

SVEČANI PRIJEM Veliki uspjeh za KBK Dalmatino: Djevojke došle kući s medaljama

Razgovaralo se i o arbitraži

Također, ministrica je, kako se navodi, upoznata s problemom arbitraže između Šibensko-kninske i Zadarske županije kad je riječ o prijedlogu konačnih granica između lovišta Trolokve u našoj županiji i Lišane Ostrovičke u Zadarskoj županiji.

– Dogovoren je najbolji i najefikasniji model financiranja sanacije lukobrana posredovanjem Ribarske zadruge „Adria“ Tribunj, kojoj je kroz koncesiju povjereno upravljanje na spomenutom području. Izmjena poslovanja Ribarske zadruge bila bi od koristi za daljnje natječajne investicije koje podržavaju programi EU budući da financijska potpora europskih fondova više ne bi iznosila maksimalnih 60 posto troškova određenog projekta, koliko je predviđeno za zadruge, već bi se moglo računati na sufinanciranje od 85 posto vrijednosti investicije – istaknuli su iz Županije i dodali da je Lučka uprava izradila idejno rješenje za ribarsku luku u uvali Peleš te pokrenula idejni projekt koji je podloga za lokacijsku dozvolu. Rogoznica je, kako se navodi, jedna od najvažnijih ribarskih luka na Jadranu kojoj zbog dobre prometne povezanosti gravitira najviše ribarskih brodova.

Ministar Pavić na tvrđavi Barone potpisao 17 ugovora vrijednih 100 milijuna kuna Domovi za stare i nemoćne u Šibeniku i Kninu dobili novac za obnovu

– Gradnjom luke ribarima će se osigurati privez brodova i iskrcaj ribe, odnosno odvijanje djelatnosti sukladno standardima EU. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja općine Rogoznica iz 2016. utvrđena je lokacija „Ribarske luka u uvali Peleš“ približne površine 0,4 ha na kopnenom dijelu i s površinom akvatorija od 2 ha – naveli su iz Šibensko – Kninske županije.

– Želim naglasiti da je predviđen Purifikacijski centar za koji smo dobili građevinsku dozvolu i prijavili se na natječaj koji omogućuje financiranje opreme te čekamo novi natječaj kako bismo mogli financirati infrastrukturu – kazao je šibensko-kninski župan Pauk.

RJEŠAVANJE PROBLEMA u Petrinji Počela sanacija opasnog klizišta

Osigurana većina novca

– Naglasila bih aktivnosti županije i ministarstva poljoprivrede koji su sklopili ugovore za projekte vrijedne 310 mil. kuna, od čega je 220 milijuna isplaćeno. Što se tiče ribarske luke Rogoznica, riječ je o strateškom projektu za Hrvatsku te slijedi izrada potrebne dokumentacije za realizaciju, a osigurali smo 130 milijuna za izradu šest ribarskih luka – istaknula je ministrica Vučković.