Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
RUŠE SE REKORDI POSJEĆENOSTI

Varma Vineet iz Indije sto tisućita je posjetiteljica kliške tvrđave u 2019.

1/2
Foto: Općina Klis
U tijeku su i završni radovi na postavljanju akcentne rasvjete na Kliškoj tvrđavi, projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna, koji će omogućiti novu perspektivu Tvrđave

Kliška tvrđava posljednjih je godina doživjela izniman rast popularnosti na turističkom tržištu, prije svega zahvaljujući inovativnom modelu valorizacije i revitalizacije kulturne baštine, ali i planetarno popularnom serijalu Igra prijestolja. Rast broja posjetitelja je vrtoglav.

Izložba u povodu 1000 godina migracija Roma i 150. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija "Poruka mladima - uvijek reći NE nesnošljivosti, rasizmu i ravnodušnosti"

Značajan rast

U prvih devet mjeseci tvrđavu je obišlo 91.988 ljudi, što predstavlja porast od nevjerojatnih 51 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a prošlog tjedna je načelnik Općine Klis Jakov Vetma na Kliškoj je tvrđavi dočekao sto tisućitog posjetitelja ove godine.

Jubilarna posjetiteljica bila je Varma Vineet iz Indije. Bila je ugodno iznenađena dočekom, a posebno se obradovala knjigama koje joj je uručio načelnik Vetma zahvaljujući kojima će još bolje upoznati ljepote kliškog kraja.

Foto: Općina Klis

– Sto tisućiti posjetitelj kojeg smo danas dočekali čini me zaista sretnim jer kao Općina puno ulažemo u obnovu Tvrđave i obogaćivanje postojećih sadržaja. Time doprinosimo ne samo turizmu i razvoju naše lokalne sredine, već i cijele regije. Tvrđava Klis jedna je od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi te zaslužuje da se promišljenim pristupom turistički valorizira njezino kulturno blago. Broj posjetitelja ove je godine znatno rastao te zaista imamo razloga biti zadovoljni. Od prodanih ulaznica ostvaren je rekordan prihod od više od pet milijuna kuna, a dio tih sredstava uložit ćemo dalje u ključne infrastrukturne projekte i demografske mjere kojima nastavljamo unapređivati kvalitetu života naših sugrađana – izjavio je načelnik Vetma.

Rekordna godina Tvrđavu Klis posjetio stotisućiti gost ove godine

Dolazi i mobilna pozornica

Kako bi svoju burnu i junačku povijest dočarali i mlađim generacijama, u podnožju Tvrđave u svibnju je u Klisu otvoren Interpretacijski centar, turistička atrakcija vrijedna milijun kuna, u kojoj se na moderan način, koristeći se najnovijim tehnološkim rješenjima, kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja iznimno bogata povijesna i kulturna baština Tvrđave te cijelog kliškog kraja, kao i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti. U tijeku su i završni radovi na postavljanju akcentne rasvjete na Kliškoj tvrđavi, projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna, koji će omogućiti novu perspektivu tvrđave.

Zahvaljujući natječaju putem ITU mehanizma urbane aglomeracije Split za ljetne pozornice, Općina Klis će nabaviti mobilnu pozornicu, a projektom ukupne vrijednosti 5,444.682 kune, od čega će 85 posto se financirati europskim novcem, rekonstruirat će se i topnička vojarna na Tvrđavi, sanirati Mali kvartir te zaštititi Tvrđava od vegetacijskog obrastanja. Načelnik vjeruje kako će obogaćivanje sadržaja spomenutim ulaganjima te brojna planirana kulturna događanja, između ostalog i na novoj ljetnoj pozornici, u idućoj godini privući još veći broj posjetitelja, a samim time omogućiti daljnji razvoj ovog kraja