Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izložba u povodu 1000 godina migracija Roma i 150. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija

"Poruka mladima - uvijek reći NE nesnošljivosti, rasizmu i ravnodušnosti"

1/2
Foto: BELIŠĆE
Izložbom se odaje počast narodu koji nema domovinu, a cijeli mu je svijet domovina; nema svoju glazbu, a u njegovoj glazbi uživa cijeli svijet

U Društvenom domu romske nacionalne manjine u Bistrincima postavljena je nedavno izložba pod nazivom "Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma & Ghandi @ 150 paintings and photos". Riječ je o izložbenom projektu u organizaciji Grada Belišća, Saveza Roma u RH "Kali Sara" i Veleposlanstva Indije, uz potporu Grada Zagreba.

Održan jubilarni 25. međunarodni festival "Dani Milka Kelemena" u Slatini Festival koji svojim ugledom briše granice i kulturne razlike između malih i velikih mjesta

Visoki uzvanici

Na svečanom otvorenju, uz belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića i suradnike, bili su i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, indijski veleposlanik Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik turskog veleposlanika Fatih Kaya, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, predsjednica Saveza Roma u RH “Kali Sara” Suzana Krčmar, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, Romana Kuzmanić Oluić iz službe za ljudska prava i regionalne međunarodne organizacije i inicijative u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova...

Foto: BELIŠĆE

– O desetoj obljetnici obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Republici Hrvatskoj, tom vrijednom datumu u romskoj zajednici, velika nam je čast ugostiti ovaj izložbeni projekt u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnija narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije – rekao je gradonačelnik Dinko Burić.

Dodao je kako "Kali Sara" i saborski zastupnik Veljko Kajtazi zaslužuju poštovanje za izuzetna ostvarenja i sveukupni društveni doprinos u unapređenju uvjeta života Roma, za potpunu integraciju u sve sfere života te promicanje interesa čovjeka kao čovjeka, a ne pripadnika romske nacionalne manjine.

VAŽNA OBLJETNICA Obilježeno 20. godina rada biogradske Gradske galerije

Izložba prikazuje podrijetlo, povijesne činjenice, poznate legende vezane uz seobe, trag o romskom holokaustu, romskom pokretu i Prvom svjetskom kongresu Roma. "Njome se odaje počast narodu koji nema domovinu, a cijeli mu je svijet domovina; nema svoju glazbu, a u njegovoj glazbi uživa cijeli svijet, narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik, narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi", istaknuo je Burić u tekstu u katalogu izložbe.

Poruka mladima

– Sve ovo što se danas u Belišću događa potiče nas i ohrabruje još više da iz našeg gradića pošaljemo poruku sadašnjim generacijama, a posebno mladima te onim generacijama koje dolaze poslije nas: uvijek reći NE rasizmu, NE nacionalizmu, NE nesnošljivosti i NE ravnodušnosti. Ako to usadimo našoj djeci da ih vodi kroz život, onda sve ovo što radimo ima istinskog smisla – poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Uoči otvorenja izložbe, u maloj belišćanskoj vijećnici bio je upriličen prijam za saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, predsjednicu saveza Roma u RH "Kali Sara" Suzanu Krčmar, profesoricu Jyoti Sharmu Varshneya, Romanu Kuzmanić Oluić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Emira Grbića, suradnika zastupnika Kajtazija. Prijam su upriličili gradonačelnik Burić i suradnici.