Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Za isplatu stipendija vinkovačkim studentima tijekom akademske 2021./2022. godine osigurano 2,2 milijuna kuna

Stipendije za 320 studenata, a njih 98 školuje se za deficitarna zanimanja

Foto: Vinkovci
– Ako tom iznosu dodamo i 180 tisuća kuna koje smo osigurali za učeničke stipendije, dolazimo do iznosa od gotovo 2,5 milijuna kuna koji smo izdvojili za stipendiranje studenata i učenika – kaže Andrea Vinković, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca

U vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru studentima s prebivalištem na području Vinkovaca koji su ostvarili pravo na stipendiju za akademsku 2021./2022. godinu uručeni su ugovori. Za isplatu stipendija Grad Vinkovci ukupno će izdvojiti više od 2,2 milijuna kuna. Iz Grada navode kako su se na natječaj za gradske stipendije mogli prijaviti redovni studenti nakon upisane druge godine studija, a pravo na iznos od 700 kuna mjesečno u idućih deset mjeseci ostvarilo je 320 studenata.

Propisani kriteriji

– Od ukupno 320 studenata, koliko ih je ostvarilo pravo na gradsku stipendiju, njih 152 su prvi put potpisala ugovor, dok ih je 168 ovu mjeru koristilo i do sada. Ponosni smo na ovoliki broj mladih ljudi u našem gradu koji su zaslužili stipendije, Vinkovci su od Zagreba naovamo grad s najviše stipendista i među onima s najviše u Hrvatskoj. Čestitam svim našim studentima na uspjehu te im želim puno sreće, kako u novoj godini tako i u nastavku studija – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković objasnila je kako su osnovni kriteriji  za dodjelu stipendije bili izbor studija, prosjek ocjena, socijalni status te vrednovanje vrhunskih sportaša studenata.

– Za ovu svrhu osigurano je više od 2,2 milijuna kuna, pa ako tom iznosu dodamo i 180 tisuća kuna koje smo osigurali za učeničke stipendije, dolazimo do iznosa od gotovo 2,5 milijuna kuna koji smo izdvojili za stipendiranje studenata i učenika – rekla je Vinković.

Dodala je kako posebno treba pohvaliti one koji su se odlučili upisati takozvane deficitarne studije koji će ih pripremiti za isto takva zanimanja. Samim time bit će konkurentniji na tržištu rada po završetku školovanja, a svojim znanjem na kraju će i višestruko 
doprinijeti društvu u cjelini.

Deficitarna zanimanja

– Od 152 studenta koja su prvi put potpisala ugovor za gradsku stipendiju njih čak 98 se školuje za deficitarna zanimanja i to je 
ono što posebno veseli – istaknula je Andrea Vinković.

Iz Grada Vinkovaca napominju kako su deficitarni obrazovni programi stručnih i sveučilišnih studija, sukladno preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Grad Vinkovce: stručni studiji drvne tehnologije i informatike; a od sveučilišnih studija: dentalna  medicina, medicina, edukacijska rehabilitacija, računalstvo, informatika, farmacija, elektrotehnika, strojarstvo, građevinarstvo, likovna kultura, glazbena pedagogija, engleski jezik i književnost, anglistika, njemački jezik i književnost, germanistika, matematika, fizika, biologija, kemija, geografija, logopedija, veterinarska medicina, arhitektura, socijalni rad te rani i predškolski odgoj i obrazovanje.