Izbornik
Naslovnica Gradovi 6752 pregleda
Krivicu prebacuju na korisnike

Što se događa s cijevima? Računi za vodu penju se i do 5000 kuna

vodovod
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Do cijele situacije dovelo je učestalo pucanje cijevi u Iloku, koje traje mjesecima. U Komunalijama kažu da će provesti analizu, ali i da će svima koji ne podmire račun skinuti vodomjere

Na adrese više građana iz Iloka proteklih dana stigle su obavijesti o obustavi isporuke vode koja je trebala početi od 1. prosinca. Kako se navodi u obavijesti iločke gradske tvrtke Komunalije, dužnicima koji nisu podmirili račune bit će skinuti vodomjeri, za što će im biti ispostavljen račun, a uz to pokrenut će i ovršni postupak. Do ovoga je dovelo učestalo pucanje vodovodnih cijevi u Iloku, koje traje mjesecima, radi čega su računi nekih građana iznosili i po nekoliko tisuća kuna. 

Zahtjevi za odštetu

– Moj dug za vodu iznosi 2000 kuna, ali ga ne namjeravam platiti jer smatram da nisam kriv. Nenormalno je da vodovodne cijevi pucaju gotovo svakodnevno i da se ništa ne čini nego se samo sva krivica prebacuje na korisnike. Nema ulice u gradu gdje nije bilo puknuća cijevi, a kod nekih korisnika to se dogodilo i po nekoliko puta – kaže Krunoslav Karačić.

Iločani smatraju da je osnovni razlog za pucanje cijevi previsok pritisak u vodovodnim cijevima. Kažu i da pucaju sve vrste cijevi, stare, nove pa čak i one od glavnih vodova vodovodne mreže. Prema nekim informacijama, samo jedna osiguravajuća kuća u zadnjih godinu i nešto dana dobila je 200-tinjak odštetnih zahtjeva građana Iloka radi pucanja cijevi.

– Ja još nisam dobio tu obavijest, ali i kada dođe ne mislim je platiti. To što se već mjesecima događa s vodovodnim cijevima u Iloku nije normalno. Da sam ja jedan od rijetkih kojemu su pukle cijevi ne bih ništa rekao, ali kada se to dogodi u desecima pa i stotinama slučajeva onda to nije normalno. Uostalom, imali smo vodu i prije pa se to nije događalo, stoga svi želimo znati u čemu je problem i tko je odgovoran – rekao je Zvonko Strahinić kojemu je pri pucanju cijevi iscurilo 600 kubika vode, za što duguje 5000 kuna.

Prvo upozorenje, pa naplata

U gradskoj tvrtki Komunalije, koja je koncesionar vodovodne mreže, tvrde pak da s 1. prosincem nije bilo nikakvih isključenja ni pokretanja ovrhe nego da je to samo način da se dužnike natjera da podmire dugovanja. Pri tome su, kako kaže direktor tvrtke Vilim Čuljak, spremni omogućiti i obročno plaćanje. Skidanje vodomjera i pokretanje ovrhe je zadnja mogućnost.

– U suradnji s Hrvatskim vodama provodimo projekt tijekom kojega ćemo stalno mjeriti tlak u cijevima. Potom ćemo provesti analizu da vidimo gdje je problem. Postavit ćemo i dodatne regulatore tlaka. Međutim, i dalje ostaje problem nekvalitetnih cijevi koje su pojedini građani postavljali od vodomjera do svojih kuća, za što mi kao tvrtka nismo odgovorni – kaže Čuljak.