Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Radionice za djecu, obilazak rudnika svete Barbare i folklorni susreti neki su od sadržaja koji su obilježili manifestaciju u Rudama

Stotine posjetitelja na 36. Danima rudarske greblice

1/3
Foto: Samobor
Rudarska greblica, nekad cjelodnevni obrok za rudare, prerasla je u deliciju koja je lani postala i europski proizvod zaštićenog zemljopisnog porijekla

Šumoviti, brdski krajolici samoborskog kraja mjesto su na kojem se isprepliću brojne legende. Možda je najpoznatija ona o mističnim Bergmanima koji su živjeli u rudniku svete Barbare u  mjestu Rude.

Turistička atrakcija

Duž rudnika nalaze se uski hodnici koje su, prema legendi, u davnini nastanjivali Bergmani, patuljasta bića žute kože, velike brade i zmijskih očiju. Bili su odjeveni u zlatno ruho koje su izrađivali od zlata pronađenog u rudnicima. Danas je rudnik svete Barbare velika turistička atrakcija, a turiste u Rude osim Bergmana privlači i jedna posebna gastronomska poslastica koju u izvornom obliku mogu pojesti samo ovdje.

Rudarska greblica, nekad cjelodnevni obrok za rudare, prerasla je u deliciju koja je lani postala i europski proizvod  zaštićenog zemljopisnog porijekla. Svake godine, prvoga vikenda Udruga Rudarska greblica, koju su osnovali mještani Ruda kako bi zaštitili svoju kulturnu baštinu, organizira feštu pa su 36. Dani Rudarske greblice prošlog vikenda u Rude privukli brojne posjetitelje.

Gastro susreti, razne radionice za djecu, projekcija filma “Vučedol Partridge”, koncert  Roka Vuškovića, obilazak rudnika svete Barbare, Folklorni susreti, izbor najbolje greblice, tombola samo su neki od sadržaja koji su obilježili su bogat dvodnevni program koji je priredilo Kulturno-umjetničko društvo Oštrc.

U okviru manifestacije posebno je predstavljen projekt “Zajedno činimo dobro”, koji provode Udruga osoba s invaliditetom Sinergija, Volonterski centar “Kad bi svi...” obje iz Samobora te udruga za prevenciju raka i pomoć oboljelima “Budi dobro” iz Ruda. Uz podršku organizatora i mladih volontera po prvi je put omogućeno osobama s invaliditetom, slabovidnim i slijepim osobama te onkološkim bolesnicima  da prisustvuju Danima rudarske greblice i obiđu rudnik, što je bilo vrlo emotivno kako za njih tako i za mlade volontere.

Najbolja opet Martina Škiljan

I ove se godine birala najbolja greblica, a drugu godinu zaredom pobijedila je Rudarica Martina Škiljan. U izboru je sudjelovalo 
18 greblica, a o najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Petar Burić, Andreas Nikl, Renata Lehpamer i Martin Skendrović. Zamjenik gradonačelnice Petar Burić naglasio je kako mu je čast bila biti u žiriju, dodijelio je priznanja najboljima  te čestitao organizatorima na odličnoj organizaciji tradicionalne gastro i kulturne manifestacije koja ima veliki značaj za samoborski turizam.

S obzirom na bogat i raznolik  program te veliku posjećenost, Rudari, članovi KUD-a Oštrc te udruge Rudarska greblica ponovno su se pokazali odličnim domaćinima i vrijednim čuvarima svoje bogate tradicije.