Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Grad Novska i ove akademske godine izdvaja za stipendije

Studentima iz obitelji s troje i više djece 800 kn stipendije mjesečno

Foto: GRAD NOVSKA
Novska stipendira ukupno 136 studentica i studenata i 181 srednjoškolskog učenika

U akademskoj godini 2021./2022., studentske stipendije primat će 136 studentica i studenata s područja Novske. Stipendiju u iznosu od 540 kuna mjesečno primat će njih 92, a 800 kuna mjesečno dobivat će studenti iz obitelji s troje i više djece.

Zbog okolnosti pandemije izostalo je i ove godine zajedničko svečano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija pa je, simbolično, ugovor s gradonačelnikom Marinom Piletićem, potpisao student Filip Jauk.

– Iskoristit ću ovu stipendiju tako da roditeljima malo olakšam financijsku situaciju s obzirom na to da imam još i brata i sestru koji se školuju – rekao je Filip, student 5. godine fakulteta strojarstva u Zagrebu.

Kako je rekao, osnovnoškolsko obrazovanje završio je u OŠ Rajić, matematičku gimnaziju u Kutini, a školovanje nastavio u Zagrebu gdje je završio preddiplomski te je sada na drugoj godini diplomskog studija.

Grad Novska, osim studentskih, dodjeljuje i učeničke stipendije koje su uručene tjedan prije studentskih, na isti “pandemijski” način. Ukupno je za tekuću školsku godinu stipendiju u iznosu od 320 kuna mjesečno ostvario 181 učenik srednjoškolac, a uz to, 26 učenika iz udaljenijih naselja, koji putuju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, za prijevoz dobiva još 145 do 160 kuna.

– Jedna od naših najboljih predblagdanskih aktivnosti svakako je dodjela ovih ugovora učenicima i studentima. To je ulaganje u našu mladost, a s obzirom na pronatalitetne i demografske mjere odlučili smo da oni studenti iz obitelji s troje i više djece ostvare više stipendije – rekao je gradonačelnik Marin Piletić.