Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak 2225 pregleda
Nisu imali račun

Sud odlučio da bolnica ne može ovršiti pacijenticu zbog duga 25 kn

Opća bolnica dr. Ivo Pedišić
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Na sudu se ispostavilo da je Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” Siščanki Biserki Krković pokušala naplatiti račun, s višestruko većim troškom postupka, a koji fizički ne postoji u bolnici

Općinski sud u Sisku odbio je 9. listopada zahtjev sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” da zbog 25 kuna potraživanja za participaciju iz 2014. godine ovrši Siščanku Biserku Krković. Identičan je slučaj to onome koji je prof. Gordan Lauc imao s KBC-om Zagreb.

No ovdje je sudac Mirko Đukić presudio u korist Siščanke jer bolnica nije dokazala nijednim dokumentom da sporni račun od 24. siječnja 2014. godine uistinu i postoji. Ispostavilo se da su Biserki Krković pokušali naplatiti račun, s višestruko većim troškom postupka, a koji fizički ne postoji u bolnici.

Sve participacije odmah plaća

– Do ove godine ja nisam ni znala za ikakav dug, sve dok nisam dobila od bolnice opomenu od javnog bilježnika kojom moram platiti 25 kuna duga te 150 kuna troškova javnobilježničkog postupka. U bolnici su mi rekli da je to neki dug za participaciju. Nisam imala pojma za takvo što jer uvijek participaciju plaćam na licu mjesta. Htjela sam ipak platiti tih 25 kuna da se toga riješim, ali bez 150 kuna troškova jer mi nikad nisu poslali račun. No, to mi nisu dali pa sam iz inata odabrala sud, iako su mi prijetili daleko veći troškovi postupka – rekla nam je u telefonskom razgovoru Biserka Krković, ugodno iznenađena presudom.

Sisačka je bolnica u tužbi tvrdila kako je riječ o dugu od 24. siječnja 2014., a zahtjev za ovrhom pokrenuli su 9. siječnja 2017. godine, dakle tek nekoliko dana uoči zastare. Tvrdili su da su opomenu slali u kolovozu iste godine, no da se opomena vratila s naznakom “obaviješten, nije podigao pošiljku”.

– Ja račun nikad nisam dobila, a kako sam cijelo ljeto na moru, moguće je da je stigla opomena koju tada nisam mogla ni primiti. Nakon toga ništa se nije događalo do ovrhe. Sve sam participacije plaćala odmah i ovo je sigurno neka greška u bolnici, što se i pokazalo jer računa u biti nema – rekla je Biserka Krković i nama i sucu Mirku Đukiću. Na zahtjev suca sisačka bolnica nije tijekom postupka dostavila sporni račun. Dakle, ispostavilo se da računa nema. Bolnica jučer nije željela komentirati slučaj.