Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica 4365 pregleda
Razgovor s crikveničkim gradonačelnikom Damirom Rukavinom

Sunce i more nam nisu dovoljni, otvaramo agrozonu koja će otvoriti radna mjesta

Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice
Foto: Grad Crikvenica
Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina govori o uređenju centra Crikvenice, Selca te razvoju zdravstvenog turizma na crikveničkoj rivijeri, ali i o kandidaturi za lokalne izbore

Damir Rukavina (HDZ), aktualni gradonačelnik Crikvenice, u razgovoru za Lokalni.hr govori o kapitalnim investicijama ostvarenim tijekom dva mandata vođenja grada te ističe kako mu ne nedostaje novih ideja, ciljeva i energije za još jedan mandat.

Koje su kapitalne investicije realizirane u Crikvenici u tijeku Vašeg mandata?

Tijekom prvog mandata realizirali smo čitav niz velikih i za Crikvenicu značajnih investicija. Građani su prepoznali naš rad i podržali nas davši nam povjerenje i u drugome mandatu. Nastavili smo raditi onako kako smo najbolje znali, ulagati u Crikvenicu i poticati njen razvoj na svim poljima.

Danas, nakon dva mandata vođenja Crikvenice, ponosno mogu reći da smo ispunili naša obećanja. Ulagali smo i razvijali sva naša mjesta. Ne treba previše govoriti, dovoljno je prošetati kroz Crikvenicu, Dramalj, Jadranovo ili Selce. Teško je i nabrojati sve velike investicije i projekte.

No, uvijek postoje i oni projekti koji me posebno raduju. U tu kategoriju svakako spada uređenje centra Crikvenice koje je obuhvaćalo uređenje Trga Stjepana Radića, Kale sv. Antona i ostalih kala u samom centru grada te uređenje Preradovićeve ulice, ali i Stare škole u neposrednoj blizini. Čitav centar grada poprimio je nov i moderniji izgled. Nakon Crikvenice uređenje centra mjesta doživjelo je i Selce. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Crikvenice, a čiji završetak očekujemo već ovog proljeća. Na području Dramlja rekonstruirali smo prometnicu D8 - D8 i Ulicu Milovana Muževića. Time smo riješili dugogodišnje prometne probleme u mjestu. Jadranovo je dobilo novi vrtić i školu te novi sustav sanitarne odvodnje.

Ima li nekih projekata, koje ste tijekom mandata planirali realizirati, a niste uspjeli?

Gotovo sve obećano je izvršeno ili je započeto. Ponekad nismo zadovoljni dinamikom provođenja nekih projekata jer njihova realizacija bude sporija od zacrtanih ciljeva. No, pred takvim stvarima smo nemoćni jer u pravilu ne ovise o nama samima.

Foto: Grad Crikvenica
Koje projekte planirate realizirati tijekom ove godine?

U tijeku je veliki investicijski ciklus. Već ovog proljeća završit ćemo s radovima na uređenju centra Selca koji uključuju potpunu rekonstrukciju trga, a utrošit ćemo gotovo 27 milijuna kuna. Uređenje Preradovićeve ulice je pri kraju, kao i izgradnja novog rotora na zapadnom ulazu u grad. Na jesen nas očekuje završetak radova na uređenju Stare škole. Tim projektom po prvi puta u povijesti Gradska knjižnica dobit će adekvatan prostor u samom centru grada. Osim toga, Crikvenica će konačno imati kulturu ˝pod jednim krovom˝ jer će se osim Gradske knjižnice u prostor Stare škole smjestiti i udruge u kulturi, multifunkcionalna dvorana i Gradska vijećnica. Dosadašnji prostor Gradske vijećnice pripast će Muzeju grada Crikvenice čime će on po prvi puta dobiti dodatan prostor za stalni postav.

Započeli smo i s radovima na uređenju Agro zone. Na jesen ćemo započeti i izgradnju sportske dvorane pri Osnovnoj školi Zvonka Cara, a očekujemo i početak izgradnje zatvorenog boćališta u Gornjem kraju.

Thalassotherapija je prošle godine dobila novi objekt i tako proširila terapeutske kapacitete. Jeste li zadovoljni u kojem se smjeru razvija zdravstveni turizam u Crikvenici?

Crikvenica već više od stotinu godina razvija i posebnu pažnju posvećuje razvoju zdravstvenog turizma. Imamo iznimno povoljne prirodne preduvjete, čisto more, mediteransku klimu te prirodne ljepote. To su bogatstva koja nas obvezuju da ustrajemo u razvoju i unapređenju ponude kako zdravstvenog tako i turizma uopće.

Ljestvicu želja u pogledu razvoja turizma u Crikvenici podigli smo vrlo visoko. Za napredak Crikveničke rivijere potrebno je neprestanu ulagati u sve segmente turizma što u konačnici znači povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta te podizanje kvalitete cjelokupne usluge.

Na području grada Crikvenice, osim Thalossotherapije kao javne ustanove, djeluje i niz privatnih poliklinika i ordinacija. Među njima posebno se ističu Terme Selce i Poliklinika Katunar. Zahvaljujući nabrojanim ustanovama ime Crikvenice već je dugi u samom je vrhu najpoželjnijih destinacija zdravstvenog turizma.

Što još crikvenička rivijera može ponuditi svojim gostima? Jesu li u planu neki novi projekti za ovu turističku sezonu?

Crikvenička rivijera poznata je po svojim predivnim plažama. One su naš najvrjedniji resurs. No, davno smo spoznali da nam sunce i more nisu dovoljni za ostvarenje ciljeva, a to su privlačenje turista veće platežne moći i produženje turističke sezone.

Vođen tom mišlju, u predizborno vrijeme 2009. godine obećao sam svojim sugrađanima stvaranje agrozone i poticanje proizvodnje mediteranskih kultura na području Crikvenice. Danas, s ponosom mogu reći da smo započeli s realizacijom ovog vrijednog projekta. Riječ je o projektu koji će nam donijeti otvaranje novih radnih mjesta, upotpuniti turističku ponudu, preobraziti prostor i stvoriti jedinstveni crikvenički proizvod.

Područje buduće agrozone danas je obraslo makijom i prostire se duž šetnice od Kačjaka prema Jadranovu ispod Jadranske magistrale, a radovi na uređenju tog prostora započeli su prošle godine probijanjem pristupne ceste. Novim mediteranskim kulturama na 27 hektara zemljišta koje smo od države dobili u zakup, dat ćemo tom prostoru novu vrijednost, novi život i funkcionalno ju povezati s razvijenim turističkim priobaljem.

Dugoročni je plan otvaranje kušaonica vina, maslinova ulja, smokava i drugih mediteranskih voćaka i njihovih proizvoda. Možemo biti ponosni što će Crikvenica dobiti svoj jedinstveni turistički proizvod i znatno upotpuniti ponudu koja će rezultirati i produljenjem turističke sezone.

Kako bi zaustavili demografski pad, Crikvenica je odlučila treće dijete u obitelji nagraditi 30.000,00 kuna. Je li ta mjera donijela neke rezultate?

Već više od godinu dana Grad Crikvenica primjenjuje nove pronatalitetne mjere. Najatraktivnija od svih mjera, svakako je novčana potpora u iznosu od 30.000 kuna koja se isplaćuje roditeljima za treće i svako iduće dijete u obitelji. No, moram istaknuti da smo promišljajući o pronatalitetnim mjerama nastojali svim roditeljima pružiti maksimalnu pomoć i podršku u podizanju djece. Osim zvučnih 30.000 kuna, za svako treće i iduće dijete osigurali smo i besplatan vrtić, obrok u osnovnoj školi, novčanu pomoć od 400 kuna za nabavu udžbenika te sufinanciranje polovine cijene produženog boravaka u školi. Za prvo i drugo dijete u obitelji osigurali smo potporu od 1.500 kuna.

Osluškivali smo potrebe roditelja i promišljali o načinu na koji bismo im mogli dodatno pomoći. Vođeni time, uveli smo kriterij ekonomske cijene vrtića prema kojem visina cijene ovisi o visini prihoda roditelja, što je u konačnici rezultiralo značajnim sniženjem cijene vrtića za velik dio roditelja.

Vjerujemo da naše mjere nisu presudan faktor kod odluke o povećanju obitelji, no one svakako predstavljaju dodatan poticaj i pružaju sigurnost roditeljima jer je riječ o standardu kojega ćemo svakako zadržati, a u skladu s mogućnosti i povećavati.

Kako porezna reforma utječe na Proračun Grada Crikvenice?

Porezna reforma za 2017. i 2018. godinu unosi novine u obračunu poreznih davanja i načinu prikupljanja poreza. Izmjenom poreznih stopa i načina obračuna poreza na dohodak, očekujemo smanjeni prihod. Kao kompenzacijsku mjeru država je prepustila 100% udio u porezu na promet nekretnina jedinicama lokalne samouprave, no budući da se dio prometa nekretnina oporezuje i PDV-om, te da je stopa smanjena s 5% na 4%, kao i ukinuto oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu, nesigurno je projicirati utjecaj ovog dijela reforme na sam proračun Grada.

Najveće novine pripremaju se za 2018. godinu kada se uvodi porez na nekretnine, koji će zamijeniti porez na promet za kuće za odmor, spomeničku rentu i komunalnu naknadu i objediniti u posve novo davanje – porez na nekretnine, a kojega će plaćati vlasnici stambenih prostora, poslovnih prostora, garaža i građevinskog zemljišta.

Teško je prejudicirati utjecaj reforme na Proračun, no ono što već sada znamo jest da je pred Gradom veliki posao preuzimanja baza podataka od državnih institucija, te utvrđivanje parametara za obračun – kvadrature, zone u kojoj se nalazi nekretnina, namjene, stanja i dobi nekretnina.

Hoćete li se ponovno kandidirati za gradonačelnika Crikvenice na lokalnim izborima? Što možete poručiti svojim biračima?

Iza mene su dva mandata obnašanja odgovorne dužnosti gradonačelnika i osam godina služenja svom gradu i svojim sugrađanima. U tih osam godina Crikvenica je promijenila svoje vizure, razvila se u svakom pogledu i postala ljepše i ugodnije mjesto za život. Ponosan sam svaki puta kada prošetam ulicama svoga grada jer svaki izgrađeni, obnovljeni ili unapređeni segmet grada priča neku svoju priču, borbu suradnju, uspjeh.

Još uvijek mi ne ponestaje novih ideja, ciljeva i energije koju mogu ponuditi Crikvenici i upravo zato ću se ponovno kandidirati za gradonačelnika.

Mojim biračima sam dokazao da želim i znam raditi, vjerujem da će mi i ovoga puta dati svoje povjerenje da zajedno nastavimo razvijati Crikvenicu, Dramalj, Jadranovo i Selce.