Izbornik
Naslovnica Gradovi
ĐAKOVO

Suvremenim, novim vrtićem u Piškorevcima trčkarat će 35 mališana

Foto: Maja Muškić
Ukupna vrijednost vrtića u Piškorevcima, rekao je gradonačelnik, veća je od 5,5 milijuna kuna

Više od četiri desetljeća stanovnici s područja Grada Đakova čekali su na otvaranje nove vrtićke kuće u okviru Dječjeg vrtića Đakovo. Nakon što je sada već daleke 1980. godine otvoreno novo zdanje vrtića Vila, u Piškorevcima je nedavno svečano otvoren novi, suvremeno opremljeni vrtić koji će pohađati 35 mališana, u dvije odgojno-obrazovne skupine.

Uprava Đure Đakovića nastavlja pregovore s tvrtkom DD Acquisitio Mogući češki ulagači kod župana

Novac iz EU

Zahtjeva je za upis, istaknuto je, sve više.

– Sve do prošle pedagoške godine brojili smo ukupno tri vrtićke kuće, Botić, Vilu i Mažuranac, s ukupno 12 odgojno-obrazovnih skupina, odnosno oko 270 djece u cjelodnevnom boravku. Prošle pedagoške godine otvorili smo još tri skupine u našem centralnom objektu i sada uz vrtićku kuću Piškorevci brojimo ukupno 370 djece u primarnom programu i oko 250 djece u programima predškole na 18 mjesta održavanja u gradu Đakovu, prigradskim naseljima i susjednim općinama – navela je Ambra Kordić, ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo.

Gradonačelnik Marin Mandarić podsjetio je kako je projekt izgradnje dječjeg vrtića započeo u lipnju 2018., rješavanjem imovinskopravnih odnosa, kada je Grad Đakovo kupio nekadašnje školske stanove na čijem je mjestu niknuo novi vrtić u Piškorevcima. Sama izgradnja počela je u lipnju 2019., a Grad Đakovo se godinu ranije prijavio na Program mjera ruralnog razvoja te za gradnju vrtića dobio oko 3,7 milijuna kuna, od kojih se 85 posto udjela odnosi na Europsku Uniju, a 15 posto na sredstva Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost izgradnje vrtića u Piškorevcima, rekao je gradonačelnik, iznosi više od 5,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Mandarić poručio je kako u narednim godinama izgradnju vrtića mogu očekivati i druga prigradska naselja za koja je već izrađena projektna dokumentacija, poput Kuševca koji će pokriti svoje potrebe smještaja mališana, kao i Ivanovaca i Širokog Polja. Također, na dobrom je putu izgradnja dječjeg vrtića u Selcima Đakovačkim te izgradnja još jedne vrtićke kuće u samom Đakovu u naselju Sjever.

PRONATALITETNA POLITIKA Za potpore bebama lani više od milijun kuna

Vrpcu prerezala djeca

Na otvaranju je bio i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, koji je čestitao gradonačelniku i svim sudionicima projekta te naglasio da su pokazali kako na najbolji način iskoristiti sredstva iz EU fondova i podići kvalitetu života u ruralnim sredinama. Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, preko koje je ovaj projekt financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, prenio je pozdrave ministrice Marije Vučković.

– Agencija za plaćanje sufinancira ili financira oko 200 vrtića u RH iz Programa ruralnog razvoja, što iznosi oko milijardu kuna – rekao je Vujić.

Svečanu vrpcu prerezala su djeca odjevena u piškorevačko narodno ruho: Eva Petričević i Mauro Jokić. Hrvatsku himnu odsvirala je Eva Drenjančević.