Izbornik
Naslovnica Gradovi
Utrka u Vukovaru

Sve je spremno za svečanu Sinjsku alku, očekuje se više do 20.000 gledatelja

Sinjska alka u Vukovaru
1/12
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Uz alkare koji su u Vukovaru već nekoliko dana, stiže i 40 alkarskih momaka, cijela alkarska povorka, barjaktari, pratnja

Sve je spremno za održavanje svečane Sinjske alke koja se 6. svibnja održava u Vukovaru. Potvrdili su to na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i alkarski vojvoda Ante Vučić.

- Sve je spremno da prva trka započne. Alkari su spremni, a uz alkare koji su tu već nekoliko dana dolazi i 40 alkarskih momaka, cijela alkarska povorka, barjaktari, pratnja... Od danas smo kompletni u Vukovaru i spremni za Svečanu Sinjsku alku - rekao je vojvoda Vučić.

Najavljujući kako će alku u Vukovaru trčati 17 alkara Vučić je rekao kako je zadovoljan sa svime viđenim u Vukovaru, a posebno atmosferom i činjenicom da je sve podređeno svečanoj Sinjskoj alci.

Govoreći o dosadašnjem tijeku radova Penava je rekao da su na trkalištu stvoreni idealni uvjeti kao i da je u prodaju pušten zadnji dio od 300-400 ulaznica.

- Trenutno je u tijeku finalizacija radova, ali već sada je sve spremno. S nestrpljenjem očekujemo da započne ovaj povijesni događaj koji će ući u anale sinjske, alkarske i vukovarske povijesti - rekao je Penava.

Prema njegovim riječima prve procjene su govorile o posjeti od oko 20.000 gledatelja, ali se s obzirom na interes očekuje i veća brojka gledatelja. Dolazak na svečanu Sinjsku alku u Vukovar najavili su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković kao i više ministara.

- Na dan održavanja svečane Sinjske alke u Vukovaru sve će biti kao i što bude u Sinju u vrijeme održavanja alke. Ujutro će se Vukovarom oglasiti mačkule, svirat će se budnica ulicama grada... Bit će to jedan neponovljivi događaj u Vukovaru - rekao je Penava.