Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Održani 9. Rimski dani u Vinkovcima

Svečana povorka, borbe gladijatora, živa fontana, dječje radionice, koncerti....

Foto: Branimir Bradarić
Vinkovčani su proslavili 1700. rođendan cara Valentinijana

Pod sloganom “Sretan rođendan Valentinijane, care naš!” u Vinkovcima su održani 9. po redu Rimski dani koji su nakratko u grad na Bosutu vratili duh i običaje staroga Rima.

Ilustracija NOVI SADRŽAJ ZA DJECU Izgradnja igrališta u naselju Mirkovci

Promocija grada

U okviru manifestacije pokazano je kako su se rođendani slavili u starom Rimu. Tako su Vinkovčani prigodno proslavili 1700. rođendan cara Valentinijana koji je uz brata Valensa jedan od dva rimska cara rođena u Vinkovcima i današnjoj Hrvatskoj.

Rimski dani donijeli su i sajam na kojem se okupilo 25 izlagača iz Vukovarsko-srijemske županije i šire. Organizatori su pripremili i razne radionice poput one u kojoj su učenici od glinamola izrađivali razne rimske predmete, posudice i nakit, nudili usluge pletenja pletenica i izrade frizura po uzoru na one koje su nosile Rimljanke. Bilo je tu i cvjetnog rimskog nakita, rimske odjeće i oružja. Posjetitelji manifestacije imali su priliku i okušati se u jahanju koje je u to doba bilo neizostavno, a bili su tu i koncerti. Najiščekivaniji dio proslave 1700. rođendana cara Valentinijana bili su svečana povorka, predstava, borbe gladijatora, živa fontana i raskošna večera.

VINKOVAČKI LAĐARI Na Dan grada lađarski spektakl

– Želja nam je bila ove godine predstaviti rimsku proslavu rođendana, a tada se prvi put i počinju slaviti rođendani na način kakav danas poznajemo. U početku su dan rođenja obilježavali samo imućniji, ali s vremenom se taj običaj proširio među svim slojevima stanovništva. Prije je bilo obrnuto – oni koji slave darivali su i častili svoje goste u znak zahvalnosti bogovima što su im omogućili da prežive rođenje i djetinjstvo koje je u rimsko doba bilo dosta grubo – rekao je ravnatelj Gradskom muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić. Iz Grada Vinkovaca ističu da su Rimski dani jedna od najboljih promocija Vinkovaca uopće kao i manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja.

Prikaz nekadašnjih običaja

– Cilj nam je da Rimski dani postanu manifestacija koja će po broju posjetitelja i svemu što znači dostići Vinkovačke jeseni. Barem na ta dva dana želimo u grad vratiti dio nekadašnjeg Staroga Rima i građanima prikazati nekadašnje običaje, zanate i način života – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.