Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik 116 pregleda
obljetnica oslobođenja juga Hrvatske

Svečani mimohod i Krila Oluje samo su dio bogatog slavljeničkog programa

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
'Sve ovo što danas imamo na području našeg Grada baštinimo zahvaljujući onima koji su bili spremni i koji su dali svoje živote za obranu krajnjeg juga Lijepe naše', kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković

U Dubrovniku je sve spremno za obilježavanje 25. obljetnice vojno redarstvenih operacija "Oslobađanje juga Hrvatske". Bogati program obilježavanja predstavili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Franković, na samom početku konferencije, istaknuo je važnost ove obljetnice kazavši kako je krajnji jug Hrvatske oslobođen prije 25 godina te kako Dubrovnik zaslužuje dostojnu i svečanu obljetnicu.

"Oslobađanjem juga Lijepe Naše stvoreni su svi preduvjeti za nastavak života na ovom području, ali su stvoreni i svi preduvjeti za razvoj Dubrovnika i njegove okolice. Sve ovo što danas imamo na području našeg Grada baštinimo zahvaljujući onima koji su bili spremni i koji su dali svoje živote za obranu krajnjeg juga Lijepe naše", kazao je gradonačelnik Franković.

Pozvao je sugrađane da se uključe u ovu svečanost i pridonesu da ova velika obljetnica uistinu bude dostojanstvena i na nivou koji branitelji Dubrovnika i zaslužuju.

General-pukovnik Mate Ostović zahvalio je Gradu Dubrovniku i njegovim institucijama na svesrdnoj pomoći pri organizaciji obljetnice predstavivši program obilježavanja koji započinje u subotu, 28. listopada, koncertom klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice koja svoj nastup poklanja građanima Dubrovnika povodom 25. godina oslobođenja.

U nedjelju ujutro, u 8 sati kreće budnica koja počinje ispred zgrade Policijske uprave te završava u povijesnoj jezgri. Paralelno s budnicom, Dubrovački trombunjeri ispalit će počasne pucnjeve u staroj gradskoj luci.

Nakon polaganja vijenaca i svete mise uslijedit će svečani mimohod kojeg predvode vojne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske, postrojbe branitelja, povijesne vojne postrojbe, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici vatrogasaca.

Svečani mimohod krenut će iz povijesne jezgre prema Pilama, Ulicom branitelja Dubrovnika, Vukovarskom ulicom, zatim Obalom pape Ivana Pavla II do gruške luke.

Središnji dio proslave bit će u nedjelju, 29.listopada u 13 sati u luci Gruž gdje će se između ostaloga upriličiti i svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje koje upriličeno 29. listopada 1992. godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo. Svečanosti obilježavanja po prvi puta u Dubrovniku pridružit će se i borbeni avioni te Krila Oluje, priopćili su iz gradske uprave.

Nakon centralne svečanosti u Gružu nakon koje će uslijediti druženje s građanima i podjela vojničkog graha.

Na održanoj konferenciji istaknuto je i kako će tijekom subote i nedjelje svi zainteresirani građani imati priliku posjetiti brodove Hrvatske ratne mornarice koji će biti usidreni u gruškoj luci, ali i pobliže se upoznati s opremom koju koriste Oružane snage Republike Hrvatske.