Izbornik
Naslovnica Gradovi Bakar
Razgovor s gradonačelnikom Bakra Tomislavom Klarićem

Svi se voze besplatno, a nezaposlenost je manja od drugih mjesta u okruženju

Tomislav Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gradonačelnik Bakra otkrio je i što misli o poreznoj reformi rekavši da, ako ona ide u smjeru bržeg razvoja gospodarstva i pojednostavljenja procedura za pokretanje investicija, on ju podržava iako smatra da je jedino decentralizacija pravi put za potpuni uzlet Hrvatske

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić u intervjuu za Lokalni govori o realiziranim projektima na području grada, ali i o budućim planovima. Od najznačajnijih projekata u 2017. godini ističe izgradnju nove školske sportske dvorane i proširenje škole u Hreljinu, kao i stavljanje u funkciju 12 novih radnih platoa za buduće investitore. Konačni cilj je omogućiti otvaranje novih 1000 radnih mjesta. Otkrio je i koja je vizija Grada kao turističke destinacije.

 Koji projekti su ostvareni u Gradu Bakru u 2016. godine i na koje ste posebno ponosni?

- U Gradu Bakru tijekom 2016. godine ostvarili smo čitav niz projekata. Teško mi je izdvojiti samo jedan jer doslovno na svakog od njih sam ponosan. Svakako mogu istaknuti cjelovitu obnovu Doma kulture "Matije Maržića u Bakru, investicije od preko 10 milijuna kuna, početak obnove Doma kulture na Krasici, zatim izgradnju nove ceste ispred škole Kukuljanovo i parkirališta. Tu su i brojne investicije u svih naših 12 naselja. Svakako sam naročito ponosan na krunu svih projekta u 2016. što je izgradnja čak 11 novih proizvodnih gospodarskih objekta i pokretanje investicijskog ciklusa od preko 700 milijuna kuna koji je upravo u blagdansko, božićno i novogodišnje vrijeme zasjao u pravom svijetlu. Gradilišta su pokrenuta približno u isto vrijeme i to na čitavom području naše Industrijske zone, gdje upravo iz nekadašnje šikare i kamenjara postaju vidljive konture novih hala. Vjerujem da ćemo njihovim stavljanjem u funkciju gospodarstva pokriti udar na gradski Proračun s osnova nove porezne reforme, a to će nam opet omogućiti nesmetan razvoj i novu izgradnju.

 Kakvi su vam planovi u 2017. godini? Koji su najznačajniji projekti Grada Bakra?

Za 2017. projekti ne samo da se planiraju već upravo započinju. Imamo zaista ambiciozne planove, ujedno i velik broj izrađene projektne dokumentacije. Jedan od najznačajnijih projekata je svakako izgradnja nove školske sportske dvorane i proširenje škole u Hreljin. Investicija je to od preko 15 milijuna kuna. Izabran je izvođač radova i vjerujem da će radovi započeti prije proljeća. Tu je i nastavak obnove frankopanskog kaštela, zatim izgradnja dva nova kružna toka. Izgradnja i cjelokupne infrastrukture te stavljanje u funkciju 12 novih radnih platoa za buduće investitore. U svakom slučaju konačni cilj nam je omogućiti otvaranje novih 1000 radnih mjesta. Možda zvuči preambiciozno za naš mali grad, ali u ovo trenutku ostvarenje tog plana već se nazire na gradilištima u našoj Industrijskoj zoni na Kukuljanovu i Škrljevu. 

Kakva je situacija sa zaposlenošću u Gradu Bakru i gdje vidite mogućnost otvaranja novih radnih mjesta?

Nezaposlenost u Bakru je značajno manja nego u našem okruženju. Samo podatak da Bakar ima 8250 stanovnika, a da u našoj poslovnoj zoni trenutno ima otvorenih blizu 4000 radnih mjesta, govori dovoljno sama za sebe. U 2017. i prvom polovicom 2018.godine težimo za dodatnim otvaranjem još oko 1000 novih radnih mjesta. Pored ovog veliki broj naših građana radi i u susjednim općinama i gradovima tako da je problem nezaposlenosti u našem gradu u okvirima između 4 do maksimalno 6 i pol posto. Ovdje svakako moramo uzeti u obzir da imamo i dosta veliki postotak naših građana koji plove na stranim brodovima ili su na platformama.

Što mislite o poreznoj reformi i što ona po Vašem mišljenju znači za jedinice lokalne i regionalne samouprave?

Već sam 26 godina u politici, 12 godina sam gradonačelnik. Još se nije dogodila reforma, a koja nije udarila po leđima proračuna lokalnih samouprava i to neovisno koja opcija bila na vlasti. Tako će biti i s ovom reformom. Tek što se oporavimo od jednog udara nastavlja se s drugim. Mogu to čak i razumjeti, no ne mogu razumjeti da državne strukture počesto i mediji, općenito, zanemaruju činjenicu da je to što se uzima netko stvarao na terenu. Ako ova reforma ide u smjeru bržeg razvoja gospodarstva i pojednostavljenja procedura za pokretanje investicija, ja ju podržavam, iako smatram da je jedino decentralizacija pravi put za potpuni uzlet Hrvatske za što imamo sve predispozicije. 

Što Grad Bakar poduzima na područjima zdravstvene i socijalne skrbi?

- U zdravstvo, iako nije u okviru naše nadležnosti, uložili smo ogromna sredstva. Izgradili smo nove ambulante u Bakru i Krasici, obnovili stare i pomogli u nabavci opreme. Financiramo pedijatra, logopeda, četiri nastavnika u produženim boravcima. Uveli smo besplatne preglede za sve naše građane. Izgradili dva nova dječja vrtića, obnovili stari. Uz dva privatna imamo pokrivene sve potrebe za smještaj djece.....mogao bi još dugo nabrajati.

Završit ću samo podatkom da smo kupili vlastite autobuse, zaposlili vozače i tako omogućili da se svi naši građani i posjetioci na području čitavog Grada voze besplatno.

Što se tiče socijale, povelik je popis davanja socijalno ugroženim obiteljima, od bonova za hranu, sufinanciranja stanovanja, energije, ogrjeva. Plaćanja smještaja djece u vrtićima, marende u školama i još čitav niz pomoći.

Planirate li povući sredstva iz EU fondova za svoje projekte?

Svakako, planiramo i sredstva EU. Imamo velik niz projekata, s ogromnim iznosima potrebnim za njihovu realizaciju. Neki od njih s već dobivenom građevinskom dozvolom poput vodovoda, kanalizacije, vatrogasnih domova, različite infrastrukture. Od kad sam se primio dužnosti gradonačelnika, u svaki projekt ulazim imajući uvijek na umu da za njegovu realizaciju moramo sami osigurati sredstva. Sve što dobijemo sa strane je savršeno jer nam praktično odmah otvara paralelnu mogućnost istovremenog pokretanja još jednog projekta kojeg već imamo spremnog u pričuvi.

Što se sve radi na promicanju turističkog razvoja?

Već sam naziv našeg programa "Bakar gospodarsko središte Hrvatskog primorja" sugerira da promišljamo i o turizmu. Za to imamo brojne predispozicije. Pokrenuli smo Turističku zajednicu i iz godine u godinu bilježimo sve bolje rezultate. Samo manifestacija "Pomorska bitka" u naš Grad u jednom danu privuče do 15 000 gostiju. Vizija nam je marina s preko 300 vezova. Tu je i 100.000 kvadrata kopnenog platoa, poslovne namjene. Šetnica ispod mora kroz tunel i na moru sidrena na temeljima tog istog podmorskog tunela. Predstoji nam još žestoka borba s preostalim najvećim zagađivačem, Lukom za rasute terete, tek tada ćemo moći govoriti o pravom turističkom uzletu o kojem maštamo.

Pogledajte samo naš stari Bakar s uzvisina iznad njega i vidjet ćete sliku bisera s kojeg samo treba obrisati prašinu da bi zasjao punim sjajem. 

Idete li po još jedan mandat za gradonačelnika Bakra i što biste poručili svojim biračima?

Ovisit će to između ostalog i o odluci stranke. Za sebe mogu reći da previše volim ovaj moj kameniti kraj i ljude da bi sada odustao od nečeg što u srcu znam da radimo dobro. Što ću poručiti svojim biračima? Mislim da oni već sada znaju. Čvrsto vjerujem u njih. Sve što smo ove godine radili i stvarali zapravo je njihova zasluga. Zahvalan što su meni osobno poklonili mogućnost da radim ono što volim i sa srcem dajem sebe svome zavičaju. Da, namjeravam se ponovno kandidirati.