Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Inicijativa Grada Vinkovaca, braniteljskih udruga i vinkovačkih poduzetnika

Tik uz Bosut svečano otkriven spomenik stradalim i nestalim braniteljima u Vinkovcima

Foto: Grad Vinkovci
Spomenik je rad akademskog kipara Dejana Durakovića. Visina mu je 230 cm, širina 120 cm, a dubina 30 cm. Postavljen je na postamentu visine 90 cm tako da je spomenik ukupne visine 320 cm

U spomen na stradale i nestale branitelje u Vinkovcima je svečano otkriven spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Spomenik je podignut u Lovretićevoj ulici, tik do Bosuta, a do njegove gradnje došlo je kroz inicijativu Grada Vinkovaca, braniteljskih udruga i vinkovačkih poduzetnika. Spomenik je rad akademskog kipara Dejana Durakovića.

KARATE KLUB VINKOVCI Dva odličja s prvenstva Hrvatske

Simbolizira vrata Hrvatske

– Spomenik simbolizira vrata Hrvatske. O tome ne treba puno govoriti jer svi jako dobro znamo da su Vinkovci grad koji je tijekom Domovinskog rata, kada je grad bio godinama na prvoj crti bojišnice, nosio taj epitet. Siguran sam kako će ovo ubuduće biti centralno mjesto za odavanje počasti našim braniteljima koji su bili u Vinkovcima ali i svim onim Vinkovčanima koji su na bilo koji način dali svoj obol u Domovinskom ratu. Ovo je najmanje što smo mogli napraviti u spomen na naše branitelje bez kojih ne bi danas imali ovo što danas imamo i koji su nam donijeli slobodu – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Osnova spomenika simbolični je prikaz ranjene Hrvatske koja se očituje prikazom državnog grba rupama od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomen na poginule branitelje koji su položili svoj život u Domovinskom ratu za obranu Hrvatske. Oko spomenika su uređene i staze tako da je cijeli ovaj vinkovački park dobio jedan sasvim novi izgled. Prema Bosančićevim riječima, spomenik je građen u suradnji s vinkovačkim poduzetnicima koji su izrazili želju da sudjeluju u ovome projektu. Inače, visina spomenika je 230 centimetara, širina mu je 120 centimetara, a dubina 30 centimetara. Postavljen je na postamentu visine 90 centimetara tako da je spomenik ukupne visine 320 centimetara.

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA Uređena zgrada Doma zdravlja

Na prvoj liniji bojišnice

Prema procjenama, u Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 10.000 vinkovačkih branitelja. Mnogi od njih sudjelovali su u raznim vojno-redarstvenima akcijama širom Hrvatske. Samo u razdoblju od 2. svibnja 1991.godine do 15. svibnja 1992. godine na vinkovačkom području od posljedica ratnih zbivanja stradalo je 319 osoba. O značaju Vinkovaca tijekom Domovinskog rata govori i to da su Vinkovci od 1991. do 1995. bili na prvoj liniji bojišnice prema okupiranim područjima oko Vukovara.