Izbornik
Naslovnica Gradovi
Penava o vukovarskoj tvrtki:

Treba nam sinergija svih da Borovo postavimo na zdrave noge

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
U Borovu je izabran novi Nadzorni odbor u kojemu su sada većina Vukovarci

- Odlukom Vlade RH kojom je omogućeno da Borovo podigne kredit u iznosu od 46 milijuna od HBOR-a pozitivno je riješeno prvo poluvrijeme. Pred svima nama je sada ono teže drugo poluvrijeme u kojemu nam je potrebna sinergija svih kako bi Borovo postavili na zdrave noge - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Pojašnjavajući kako će od ukupnog iznosa 10 milijuna biti „ubrizgano“ u poslovanje tvrtke dok će 36 milijuna kuna ići u reprogram kredita Penava je rekao kako je cijeli ovaj posao zapravo samo vatrogasna akcija koja će omogućiti nekoliko mjeseci mira Borovu i njegovim radnicima sigurne plaće.

- Cilj nam je boljitak Borova jer ono ima ogromnu važnost za Vukovar. Premijeru sam i rekao kako budućnost Borova predstavlja i budućnost Vukovara. Međutim, iako u problemima Borovo i dalje ima neke velike prednosti poput trgovačke mreže od gotovo 100-ak prodavaonica širom Hrvatske, višemilijunskog klirinškog duga kao i brojnih nekretnina - rekao je Penava.

U međuvremenu u Borovu je izabran i novi Nadzorni odbor u kojemu su sada većina Vukovarci. Podsjetio je i kako se tijekom više mjeseci u javnosti stvarala nerealna slika o Borovu kao tvrtki koja „leti“ dok su svi znali da su sve vrijeme suočeni s brojnim problemima. Oni su kulminirali prije nekoliko dana kada su sindikati izašli u javnost s molbom za pomoć ukazujući kako su im upitne dalje plaće. Ista je hitno, uz pomoć pozajmice, i riješena. Ovoga tjedna je i predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić održao konferenciju za novinare na kojoj je progovorio o aktualnoj situaciji u tvrtki napominjući kako je Borovu neophodna financijska injekcija od oko 120 milijuna kuna kako bi se riješili dugova i mogli krenuti dalje.  

Iako je bilo najavljeno na konferenciji za novinare uz Penavu nisu bili čelnici sindikata u Borovu. Penava je to objasnio rekavši kako sindikalisti nisu mogli izaći iz tvrtke ali i da Grad Vukovar i sva tri sindikata koja djeluju unutar Borova imaju odličnu suradnju.  

- Kasno nam je javljeno za taj sastanak. Da je to bilo pred kapijom tvrtke mi bi se pojavile ali ovako nismo mogli. Ne želimo niti da nas se na bilo koji način politički povezuje ili svrstava - rekla je Kristina Mihaljević iz sindikata kožne obuće najavljujući da će sindikati se javnosti obratiti idućeg tjedna.

Kazala je i kako je poslije odobrenoga kredita od HBOR-a radnicima isplaćena plaća za ožujak.